• Kes Kemalangan Maut
Slider

Kes Kemalangan Maut

TarikhTajuk KesLokasiRingkasan KesFokus Siasatan
26-01-2020Maut terjatuh dari tong lori dan tercucuk besi loading spike tandanLadang Sawit, SabahMangsa seorang pemandu traktor maut setelah terjatuh daripada tong lori berisi buah sawit dan tercucuk besi 'loading spike' tandan.i. Sistem kerja selamat perlu dikaji semula bagi kerja-kerja loading/unloading buah di bin.
ii. Perlu diadakan tempat letak khas lorry bin.
23-01-2020Maut dihempap besi acuan konkritKilang, JohorSeorang pekerja warga asing mati dihempap besi acuan konkrit 'precast' ketika sedang melakukan kerja-kerja pembersihan acuan untuk kerja konkrit seterusnya.i. Kilang tidak berdaftar dengan JKKP.
ii. Tiada sistem KKP di dalam kilang.
iii. Tiada prosedur kerja selamat untuk kerja-kerja berkaitan.
iv. Tiada penilaian risiko (HIRARC) bagi kerja-kerja berkaitan.
v. Terdapat 18 kren gantry yang tidak berdaftar dengan JKKP.
vi. Keadaan kebersihan di kilang adalah tidak memuaskan.
vii. Laluan keluar masuk ke tempat kerja terhalang.
21-01-2020Maut dihempap pokok tumbangPembalakan, SarawakSeorang pekerja pembalakan sebagai 'hookmen' maut setelah pokok yang hendak diikat tiba-tiba tumbang menimpa belakang mangsa.i. Gagal mengadakan sistem kerja selamat untuk kerja-kerja menarik pokok balak.
ii. Gagal mengadakan penilaian risiko (HIRARC) untuk kerja-kerja menarik pokok balak.
19-01-2020Pekerja maut terjatuh dari tempat tinggiKilang, JohorSeorang pekerja mati terjatuh dari tempat tinggi ketika kerja-kerja buka bumbung.i. Mangsa disyaki gagal menambat body harness pada life-line yang disediakan.
ii. Tempat kerja telah diarahkan untuk memberhentikan semua aktiviti kerja berkaitan.
18-01-2020Seorang pekerja mati dihimpit oleh traktor di dalam kawasan ladangLadang Sawit, JohorSeorang pekerja ladang warga asing maut setelah dihimpit traktor yang menggelongsor akibat kegagalan kenderaan menaiki jalan berbukit.i. Gagal mengemukakan rekod penyelenggaraan traktor.
ii. Gagal menyediakan prosedur kerja selamat bagi penggunaan traktor.
iii. Gagal mematuhi penilaian risiko (HIRARC) bagi pemanduan traktor.
iv. Gagal mengemaskini prosedur kerja selamat penggunaan traktor.
13-01-2020Maut akibat letupan bahan kimia Kilang, MelakaSeorang pekerja maut setelah tong mengandungi cecair thinner meletup dan terbakar akibat percikan api hasil kerja mencanai bagi pembersihan jeriji.i. Gagal menyediakan sistem kerja selamat bagi kerja mencanai dan pembersihan besi.
ii. Gagal mengadakan penilaian risiko (HIRARC) untuk aktiviti kerja mencanai dan pembersihan besi.
iii. Gagal mendaftar tempat kerja sebagai kilang.
12-01-2020Maut akibat letupan tiub tayarKuari, TerengganuSeorang pemandu lori maut setelah tayar lori yang sedang dipam meletup dan mengakibatkan mangsa terpelanting.i. Gagal mengemukakan penilaian risiko (HIRARC) bagi aktiviti penyenggaraan tayar kenderaan.
ii. Gagal menyediakan prosedur kerja selamat bagi aktiviti penyengaaraan tayar kenderaan.
11-01-2020Pekerja Maut terjatuh dari tempat tinggiGudang, Pulau PinangSeorang pekerja warga asing maut setelah terjatuh daripada bumbung pada ketinggian 30 meter semasa membuat kerja-kerja pembinaan menaik taraf bangunan.i. Tiada penggunaan 'life-line' yang dipasang bagi tujuan penggunaan 'safety harness'.
ii. Gagal mengadakan prosedur kerja selamat (SOP) bagi kerja di tempat tinggi.
iii. Gagal mengemukakan sistem penaksiran risiko (HIRARC) bagi kerja pembinaan menaik taraf bangunan.
10-01-2020Pekerja Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, SelangorSeorang pengurus syarikat pembinaan maut setelah tergelincir jatuh dari ketinggian 3.9 meter semasa membuat pemeriksaan kerja-kerja pemasangan formwork.i. Tangga alumminium pada perancah yang digunakan untuk ke tingkat 1 telah rosak (bengkok) menyebabkan tangga tersebut tidak stabil dan bergoyang.
ii. Perancah yang dipasang sebagai laluan masuk ke tingkat 1 tidak dipasang oleh pengendali perancah yang kompeten.
iii. Perancah yang dipasang tidak disenggara dengan baik.
iv. Majikan gagal menyediakan penaksiran risiko (HIRARC) berkaitan pemasangan dan penyelenggaraan perancah.
v. Tapak bina gagal melantik Safety site supervisor sepenuh masa.
03-01-2020Pekerja mati di loji rawatan kumbahanLoji Rawatan Kumbahan, SelangorSeorang pekerja am maut setelah hilang kawalan dan rebah semasa cuba menyelamat rakan kerja yang di dalam loji rawatan kumbahan.i. Gagal mematuhi prosedur kerja selamat bagi kerja di ruang terkurung.
ii. Gagal melantik orang yang kompeten bagi kerja ruang terkurung khususnya 'entry supervisor'.
iii. Gagal mengadakan pelan kecemasan terhadap kerja yang dijalankan bagi ruang terkurung.
iv. Gagal memastikan permit untuk bekerja (PTW) yang dikeluarkan sama seperti yang telah diwujudkan dalam prosedur kerja selamat (SOP).
v. Gagal mengemukakan sistem penaksiran risiko (HIRARC) serta langkah kawalan terhadap kerja ruang terkurung.
02-01-2020Pekerja mati dihempap acuan konkritKilang, JohorSeorang pekerja yang sedang melakukan kerja kimplan maut dihempap panel acuan konkrit yang terjatuh semasa kerja mengangkat menggunakan Overhead Trevelling Crane (OTC)i. Tiada sebarang penyangga diletakkan pada acuan konkrit untuk menggelakkan ianya daripada jatuh.
ii. Prosedur kerja selamat bagi kerja mengangkat menggunakan kren tidak dipatuhi sepenuhnya.
20-11-2019Pekerja mati lemasPadang Golf, JohorSeorang pegawai keselamatan dan kesihatan mati lemas di kawasan 'sand discharge' semasa membuat persediaan 'walkabout'.1. Masih dalam siasatan pihak JKKP
09-11-2019Pekerja kontraktor maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorSeorang pekerja kontraktor maut setelah terjatuh dari ketinggian 9 meter semasa menjalankan kerja-kerja merombak 'cross beam soffit'. 1. Majikan gagal mengadakan sistem kerja selamat bagi memastikan pekerja bekerja dengan selamat di tempat tinggi.
2. Kegagalan pihak kontraktor mengadakan latihan secukupnya bagi semua pekerjanya bekerja di tempat tinggi.
08-11-2019Pekerja maut terjatuh dari tempat tinggiKilang, SarawakDua orang pekerja maut setelah terjatuh dan terhempap 'bucket' yang mengangkat mangsa menggunakan forklift bagi tujuan membersihkan bumbung.1. Pihak Majikan telah menyalahgunakan forklift untuk mengangkat orang.
2. Majikan telah gagal mengemukakan dokumen prosedur kerja selamat bagi proses mencuci bumbung bangunan.
3. Majikan gagal mengemukakan dokumen penaksiran risiko bagi proses mencuci bumbung bangunan.
06-11-2019Pekerja maut dihempap tangki airLadang, KelantanSeorang pekerja penyembur racun maut setelah dihempap tangki air yang jatuh daripada traktor yang tergelicir semasa menuruni bukit.1. Siasatan memfokuskan kepada prosedur kerja selamat operasi traktor di lereng bukit
04-11-2019Pekerja maut terjerut baju-tBengkel Kenderaan, JohorSeorang mekanik maut setelah baju-t yang digunakan untuk menutupi muka dan kepala terbelit pada long shaft kenderaan yang masih bergerak dan menyebabkan leher mangsa terjerut dan maut semasa sedang membaiki kenderaan tersebut.1. Gagal memastikan keselamatan pekerja yang sedang bekerja.
2. Gagal melaporkan kemalangan maut.
3. Gagal menjalankan siasatan kemalangan.
4. Premis digunakan sebagai kediaman pekerja.
5. Gagal mendaftarkan tempat kerja.
31-10-2019Pekerja maut dihempap plat keluliKilang, PahangSeorang pemandu forklift maut setelah dihempap steel plate seberat 2 tan yang sedang diangkat menggunakan 'overhead travelling crane'.1. Majikan telah gagal memastikan pemeriksaan ke atas 'webbing sling' sebelum kerja mengangkat.
2. majikan telah gagal menyelia dan menyediakan tempat selamat bagi kerja mengangkat dan tiada kawalan terhadap kemasukan pekrja dalam zon mengangkat.
31-10-2019Pekerja maut dihempap forkliftKilang, SelangorSeorang pekerja am maut setelah forklift dipandunya terbalik dan menghempap mangsa.1. Mangsa tidak kompeten bagi pemanduan dan pengendalian forklift dan tidak pernah menghadiri sebarang latihan berkaitan.
2. Majikan gagal mewujudkan kawalan pengendalian forklift di dalam kawasan kilang.
25-10-2019Maut di loji rawatan kumbahanLogi Rawatan Kumbahan, JohorSeorang pekerja am maut setelah terperangkap dalam manhole akibat arus air yang deras akibat daripada usaha mangsa yang menolak sampah yang tersumbat di manhole tersebut.1. Masih dalam siasatan pihak JKKP
23-10-2019Pekerja maut terjatuh dan tersepit di bawah 'scrapper conveyor'Kilang Sawit, JohorSeorang pekerja maut setelah terjatuh dan tersepit di bawah 'scrapper conveyor' setelah mangsa selesai membersih dan menjolok fiber yang tersangkut pada 'ribbon conveyor'.1. Mangsa didapati melakukan kerja pembersihan 'ribbon conveyor' yang tersumbat dalam keadaan 'sprocket conveyor sedang beroperasi tanpa permit kerja yang sah.
2. Scrapper conveyor beroperasi tanpa penutup di sepanjang conveyor tersebut dan menyebabkan mangsa bekerja dalam keadaan yang berisiko tinggi.
3. Tiada prosedur kerja selamat yang praktik untuk kerja-kerja pembersihan conveyor tersebut.
4. Tiada penyeliaan terhadap pematuhan prosedur LOTO yang ditetapkan.
5. Capaian butang henti kecemasan terlalu jauh dari kedudukan kemalangan iaitu di dalam bilik panel operasi.
22-10-2019Pekerja maut tersepit tangan pada mesin 'roller wind-up'Kilang, PerakSeorang pekerja pengendali mesin maut setelah tangan kiri tersepit antara lapisan fabrik liner dengan mesin 'roller wind-up' semasa mengendalikan mesin tersebut.1. Mangsa baru 2 minggu ditukarkan ke bahagian tersebut.
2. Prosedur kerja selamat yang dipraktikkan di bahagian 'wind-up roller machine' tidak dinyatakan secara lengkap.
3. Penutup pada bahagian 'foot pedal' untuk mengoperasikan 'roller machine' telah patah.
18-10-2019Pekerja maut dikisar mesin 'ribbon blender'Kilang, JohorSeorang pekerja maut setelah dikisar mesin 'ribbon blender' semasa bertugas mengambil sampel.1. Pihak kilang gagal mengenalpasti punca kemalangan.
2. Mengarahkan pihak kilang menjalankan siasatan dalaman.
3. Mengarahkan pihak kilang memeriksa suis pengesan dan menyerahkan laporan.
18-10-2019Pemandu lori maut dihempap paip besiKilang, SelangorSeorang pemandu lori maut setelah dihempap paip besi semasa proses pemunggahan barang oleh sebuah jentera forklift.1. Pemandu forklift tiada latihan kompentensi sebagai pemandu forklift yang kompeten.
2. Majikan tiada prosedur kerja selamat bagi kerja pengendalian forklift.
10-10-2019Maut dilanggar JentolakKilang Sawit, PerakSeorang pembeli sisa buangan maut setelah dilanggar jentolak yang dipandu mengundur di dalam kawasan kilang.1. Jentera jentolak tidak dipasang perkakas keselamatan yang lengkap seperti hon, cermin pandang belakang dan sisi, penggera undur dan lampu belakang.
2. Gagal mengadakan sistem kerja selamat bagi pengurusan trafik dan taklimat keselamatan kepada pihak luar.
04-10-2019Pekerja maut dihempap 'roller machine'Kilang, MelakaSeorang pekerja mekanik mesin maut setelah dihempap roller machine yang terbalik dan jatuh ke atas jalan semasa dalam proses pemindahan roll machine menggunakan lori.1. Majikan telah gagal menyediakan prosedur kerja selamat bagi kerja-kerja pemindahan roll machine menggunakan lori.
26-09-2019Pekerja maut ditimpa buah sawitLadang, SarawakSeorang pekerja ladang maut setelah ditimpa buah sawit semasa sedang menuai buah.1. Majikan telah mengadakan mesyuarat keselamatan dan kesihatan setelah kemalangan berlaku pada 7.11.2019
01-07-2019Maut dihempap batuKuari, PerakMangsa seorang pemandu excavator maut setelah dihempap batu yang runtuh semasa membuat kerja 'loading stone' ke lori.Gagal mengadakan HIRARC & SOP bagi kerja pemantauan bagi kerja stone clearing, breaking dan loading.
27-06-2019Maut dilanggar kenderaan awamJalanraya, PahangSeorang pekerja sub-kontraktor maut setelah dilanggar kenderaan 4x4 yang melanggar trafik semasa mangsa membuat kerja-kerja pemecahan tar jalan bagi pemasangan kabel fiber-optik.i. Tiada penyelian dilakukan terhadap sistem kawalan trafik daripada pihak majikan utama dan kontraktor.
ii. Kajian semula SOP bagi kerja-kerja kawasan trafik yang dibuat.
iii. Kerja yang dijalankan tiada penyeliaan dan bukan mengikut waktu yang ditetapkan melalui work permit.
27-06-2019Maut dihempap kayuKilang, JohorSeorang pekerja am tapak bina maut setelah terkena bongkah kayu yang dibuang pada ketinggian 4 meter semasa mangsa sedang rehat di kawasan yang tidak sepatutnya.i. Majikan dan pekerja gagal mematuhi SOP dan HIRARC kerja.
ii. Tiada penyelian semasa kerja-kerja sedang dijalankan.
Iii. Mangsa berehat dikawasan yang tidak sepatutnya.
26-06-2019Maut terjatuh dari tempat tinggi Kilang, Pulau PinangSeorang pekerja sub-kontraktor maut setelah terjatuh di ketinggian 4.5 meter semasa memasang Industrial cable trunking.i. Majikan gagal memastikan tempat kerja selamat sehingga menyebabkan menyebabkan kemalangan kepada mangsa.
ii. Majikan gagal mengadakan HIRARC bagi kerja-kerja pemasangan trunking cable.
25-06-2019Maut ditimpa runtuhan tembokHotel, Pulau PinangEmpat (4) orang pekerja sebuah hotel maut setelah ditimpa runtuhan tembok semasa sedang membuat pembaikkan tembok penahan tersebut.i. Majikan gagal memastikan tempat kerja selamat sehingga menyebabkan menyebabkan kemalangan kepada semua mangsa. ii. Pemilik hotel mengambil inisiatif sendiri untuk membaiki tembok penahan.
25-06-2019Maut dihempap boom jengkautSawah Padi, PerakSeorang pemandu jengkaut maut setelah kepala mangsa terkena impak boom jengkaut.i. Mangsa pemandu jengkaut yang bekerja sendiri dengan mengambil upah membersihkan kawasan sawah.
ii. Mangsa bekerja sendiri tanpa pengawasan semasa kejadian.
19-06-2019Maut terlanggar objek di atas laluan jalanLapangan Terbang, Pulau PinangSeorang pekerja Aviation Security maut setelah motor yang ditunggangnya terlanggar objek (tayar dolly) yang berada di laluan kerja. i. Tiada papan tanda amaran keselamatan had laju di laluan kerja.
ii. Majikan gagal memastikan setakat yang praktik untuk mengadakan penyelenggaraan persekitaran pekerjaan yang baik dan selamat.
17-06-2019Maut terjatuh dari tempat tinggi Kilang, Pulau PinangMangsa seorang pekerja kontraktor maut setelah terjatuh daripada bumbung yang pecah setinggi 4 meter semasa membuat kerja tinjauan dan pengukuran bagi pembaikkan dan penukaran chimney.Majikan gagal mengadakan SOP bagi kerja pembaikan dan penukaran chimney di tempat tinggi.
13-06-2019Maut dihimpit mesin die cast.Kilang, Pulau PinangSeorang mesin operator maut setelah dihimpit oleh mold die yang sedang beroperasi semasa mangsa cuba mengambil acuan yang terjatuh di dalam mesin die cast.Mesin die cast yang digunakan telah dilakukan proses pengubahsuaian daripada jenis automatik kepada semi-auto oleh majikan kerana terdapat beberapa peralatan pada mesin telah rosak.
08-05-2019Maut terkena mesin conveyorKilang, Pulau PinangMangsa seorang operator kilang maut disyaki terkena chain bar support yang tertanggal di mesin conveyor.Majikan gagal menyediakan prosedur kerja selamat bagi pengendalian di Cooling Conveyor Line.
05-05-2019Maut dihempap palet kurma Kilang, Pulau PinangDua orang operator kilang maut setelah dihempap pallet kurma semasa memindahkan barangan di bilik Cool Room.i. Gagal menyediakan SOP bagi kerja-kerja mengangkat pallet di dalam Cool Room
. ii. SOP housekeeping kawasan kejadian perlu diwujudkan kerana terdapat struktur pallet yang telah bengkok.
15-02-2019Maut dihempap struktur steel truss Tapak bina, Pulau PinangTiga pekerja binaan maut setelah dihempap steel truss yang runtuh akibat daripada pelanggaran mobile aerial platformi. Gagal mengajikan Penyelia Keselamatan Tapak (SSS) ii. Tapak bina masih belum berdaftar dengan JKKP iii.
08-02-2019Maut terjatuh dari loriJalanraya, PahangMangsa seorang pekerja sub-kontraktor maut setelah terjatuh daripada lori yang dilanggar ke atas jalan semasa sedang melakukan kerja-kerja penyiraman air pada permukaan jalan sebelum penurapan premix tar.*tiada maklumat
02-02-2019Maut dihempap jentera di tapak pelupusan barang lusuhKilang Pelupusan Barang Lusuh, Kuala LumpurMangsa seorang pekerja sub-kontraktor maut setelah dihempap jentera berat semasa sedang membuat kerja-kerja pemotongan bahagian pada jentera tersebut yang hendak dilupuskan.*tiada maklumat
02-02-2019Maut Dihempap Panel Konkrit Tapak bina, SelangorMangsa seorang pekerja sub-kontraktor maut setelah dihempap panel konkrit yang terjatuh semasa mangsa melakukan kerj-kerja membuka `diagonal prop wall precast concrete` (WPC).i. Tiada SOP untuk kerja-kerja membuka `diagonal prop`. ii. Tiada PIC untuk penyeliaan dan semakan kerja-kerja WPC. iii. Tiada PE calculation bagi sokongan syor untuk `weight and design` bagi `WPC base`
02-02-2019Maut akibat letupan tiub tayar traktorLadang Kelapa Sawit, SabahMangsa seorang pekerja am, bekerja sebagai pemandu traktor maut setelah tiub tayar yang sedang dipam meletup dan mengakibatkan mangsa mengelami kecederaan serius di bahagian kepala.i. SOP kerja berkaitan sepatut dilakukan oleh pekerja bengkel sahaja.
25-01-2019Pekerja kilang maut ditimpa tembok dinding konkritKilang Kayu, KedahMangsa seorang pekerja am maut dihempap sebuah tembok konkrit yang terjatuh semasa mangsa sedang menolak tutup pintu pagar besi di dalam kawasan kilang. i. Gagal menjalankan pemeriksaan dan penyelenggaraan bagi memastikan binaan dinding konkrit di dalam keadaan selamat dan kukuh. Ii. Gagal menyediakan SOP dan HIRARC bagi aktiviti membuka dan menutup pintu pagar besi.
22-01-2019Maut terlanggar lori hantuTapak bina, JohorMangsa seorang pekerja tapak bina maut setelah motor yang ditunggangnya melanggar sebuah lori hantu yang sedang berhenti di tepi jalan berdekatan dalam kawasan tapak binai. Gagal mengadakan langkah kawalan kenderaan keluar masuk ke dalam premis. ii. Gagal melantik Penyelia Keselamatan Tapak (SSS)
21-01-2019Maut tersepit di dalam conveyorKilang Sawit, SabahMangsa seorang pekerja sub-kontraktor maut tersepit di dalam fibre shell incline conveyor semasa sedang membuat kerja-kerja kimpalan di bahagian airlock.i. Gagal menyediakan PTW bagi kerja berkaitan. ii. Gagal mengadakan penghadang untuk menutup semua bahagain conveyor
20-01-2019Maut terjatuh dari tempat tinggi Tapak bina, JohorMangsa seorang pekerja am maut setelah terjatuh dari tingkat 28 semasa membuat kerja-kerja memperkemaskan bahagian dinding dalamani. Gagal mengadakan langkah kawalan pekerja keluar masuk ke premis ii. Gagal mengadakan penyelian yang mencukupi terhadap kerja-kerja yang dijalankan iii. Gagal memastikan jentera (gendola) diselia penggunaannya dengan cara selamat..
18-01-2019Maut terkena renjatan elektrikPerladangan, SabahMangsa seorang pekerja am maut akibat terkena renjatan elektrik semasa membuat kerja kemasan kabel pengecas alat timbangani. Gagal menubuhkan Jawatankuasa KKP di tempat kerja ii. Gagal mengadakan latihan KKP berkaitan SOP kerja berkaitan
13-01-2019Maut tejatuh dari tempat tinggiTapak bina, MelakaMangsa seorang pekerja sub-kontraktor maut setelah terjatuh dari tingkat 19 semasa memasang `cantilever` untuk dijadikan `platform`i. Gagal menyediakan SOP bagi kerja pemasangan working platform ii. Gagal menyediakan `lifeline` untuk disangkut bagi mengelak jatuh.
08-01-2019Maut tejatuh dari tempat tinggiTapak bina, PahangMangsa seorang pengurus projek maut setelah terjatuh daripada struktur beam yang tergelincir pada ketinggian 10 meter.i. SOP kerja berkaitan tiada. ii. Tiada sistem ;permit to work` untuk bekerja di tempat tinggi. iii. Pemakaian PPE; safety harness yang tidak selamat, tidak dicangkuk pada mana-mana tempat yang selamat.
07-01-2019Maut tersepit di bawah runtuhan dinding konkritTapak bina, Pulau PinangMangsa seorang pekerja maut setelah dihempap dan tersepit di bawah runtuhan dinding konkrit sebuah kediaman yang dirobohkan.Pemeriksaan di tempat kejadian mendapati struktur yang dirobohkan berukuran 2.5 x 2.3 x 0.15 m dengan berat dianggarkan 1500 kg.
02-01-2019Maut ditimpa traktor kubotaLadang Kelapa Sawit, KelantanMangsa seorang pemandu traktor kubota maut setelah ditimpa traktor yang menggelungsur jatuh ke dalam curam berkedalaman melebihi 30 kakii. Permukaan cerun yang tinggi melebihi 10 darjah. ii. SOP untuk pemanduan traktor selepas hujan/jalan licin tidak dijelaskan.
29-12-2018Maut akibat renjatan elektrikLadang Kelapa Sawit, SarawakMangsa seorang pekerja ladang maut setelah terkena renjatan elektrik oleh `high tension lines` semasa membuat kerja-kerja penuaian buah sawit*tiada maklumat
28-12-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, SarawakMangsa seorang pekerja sub-kontraktor bagi kerja memasang plaster dinding maut setelah terjatuh dari tingkat 11.*tiada maklumat
27-12-2018Maut di dalam ruang terkurungKilang, Johor2 orang pekerja maut setelah lemas di dalam tangki loji rawatan air semasa melakukan kerja pembersihan. i. Gagal mengamalkan tataamalan selamat (ICOP) bekerja di ruang terkurung. ii. Gagal mengadakan HIRARC bagi kerja pencucian tangki loji rawatan air. iii. Gagal mengadakan prosedur memasuki ruang terkurung
24-12-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, PerakMangsa seorang pekerja tapak bina maut setelah terjatuh dari tingkat 35 ketika sedang bekerja di dalam `lift shaft`i. Penghadang yang digunakan tidak diadang dengan sempurna dan mudah terbuka. ii. Tiada SOP bagi kerja pemasangan `wall plug` dan `wall bracket` iii. Tiada penyeliaan dan pengawasan oleh pihak kontraktor utama kerana tiada supervisor. iv. Gagal mengadakan penyenggaraan terhadap perancah yang digunakan.
21-12-2018Maut tersangkut mesin `conveyer`Kilang, PerakMangsa seorang pekerja am maut setelah tersangkut pada mesin `conveyer`. Mangsa disyaki memanjat dinding `conveyer` dan tergelicir jatuh ke dalam bahagian `conveyer`Majikan gagal mengadakan SOP bagi kerja-kerja kemasukan atau penyenggaraan di dalam `conveyer`
21-12-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiKilang, PerakMangsa seorang pekerja sub-kontraktor maut setelah terjatuh pada ketinggian 7 meter semasa membuat kerja-kerja penggantian atap bumbung.i. Majikan gagal mengadakan sistem kerja selamat bagi kerja berkaitan ii. Tiada SOP bekerja tempat tinggi iii. Tiada penyeliaan dan pengawasan dari pihak majikan iv. Tiada latihan bagi kerja di tempat tinggi
20-12-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorMangsa seorang pekerja buruh binaan maut selepas 17 hari menerima rawatan di Hospital Sultan Ismail. Mangsa disyaki terjatuh dari tingkat 1 di sebuah tapak pembinaan.Majikan gagal melaporkan kemalangan kepada JKKP.
16-12-2018Maut akibat renjatan elektrikKilang, SarawakMangsa seorang pekerja sub-kontraktor maut terkena renjatan elektrik semasa sedang mencuci kasut di Washing Bay menggunakan `water jet`i. Pihak OM Material (Sarawak) SB telah menggangu tempat kejadian dengan mengalihkan kotak fius dan semua wayar elektrik yang ada.
11-12-20186 pekerja maut dalam kebakaranStor, Perak6 pekerja maut dalam kejadian kebakaran tempat penyimpanan barangTempat kerja didapati menyimpan barang-barang bagi urusan majlis di tingkat bawah dan menyimpan bahan letupan dan bunga api bagi tujuan majlis di tingkat atas.
10-12-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiKilang, Pulau PinangMangsa seorang pekerja sub-kontrak maut setelah jatuh bersama jentera `forklift` dari ketinggian 40 kakiForklif digunakan beberapa kali pada hari kejadian bagi memunggah barang dengan mudah menggunakan platform sebagai lifting equipment.
21-11-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, SelangorMangsa seorang `helper` di tapak bina maut terjatuh dari tempat tinggi setinggi 15 meter semasa membuat kerja-kerja mengikat rebar besi kepada sling kreni. SWP yang gagal dipatuhi. ii. Kegagalan HIRARC sediada untuk risiko pekerja atas lori untuk aktiviti mangangkat beban
19-11-2018Maut ditimpa objekKilang, JohorMangsa seorang `Assistant Production Manager` maut dihempap `mezzanine floor` yang dibebani pallet barang yang berlebihan*tiada maklumat
29-10-2018Maut ditimpa objekTapak bina, JohorMangsa seorang buruh binaan maut dihempap struktur rusuk T yang runtuh semasa mangsa sedang membuat pengukuran di bawah rusuk tersebut.*tiada maklumat
22-10-2018Maut dihempap objekLoji Kumbahan, SarawakMangsa seorang orang awam maut setelah dihempap paip pembentung yang diletakkan di tepi jalan, dipercayai paip pembentung telah bergolek ke arah mangsai. Tiada kawalan terhadap bahan binaan yang diletak di tempat kejadian.
21-10-2018Maut dihempap objekTapak bina, SelangorMangsa seorang operator kren manara maut setelah dihempap 'brick wall' ketika mangsa dalam perjalanan ke 'resting area' tingkat 7.i. Hasil kerja 'brick wall' belum siap dipasang sepenuhnya kerana belum ada 'stiffner atau support untuk menyokong 'brick wall' tersebut.
19-10-2018Maut terkena renjatan elektrikJeti, SarawakMangsa seorang kelasi kapal tongkang pasir maut dan jatuh ke dalam sungai setelah terkena renjatan elektrik semasa menjalankan kerja menyedut air keluar daripada tongkang menggunakan 'electric water pump' ketika berlabuh di Jeti.i. Kapal tongkang pasir telah tiada di jeti, dipercayai telah keluar menjalankan kerja pengorekan pasir. ii. Peralatan 'electric water pump' dan penyambungan elektrik adalah di atas kapal.
11-10-2018Maut dihempap jentera jentolakLadang, SelangorMangsa seorang pekerja sub-kontraktor maut setelah terjatuh dan dihempap oleh ,bucket' jentera jentolak.i. Kerusi jentolak tidak dilengkapi tali pinggang keselamatan ii. Tiada HIRARC dan SOP berkenaan operasi pengendalian jentolak di kawasan ladang oleh pihak kontraktor
09-10-2018Maut kemalangan jalan rayaSyarikat Pembersihan, KedahMangsa seorang krew kutipan sampah maut setelah terlibat dalam kemalangan jalan raya setelah lori yang dinaikinya melanggar belakang lori tipper tanah yang diletakkan di tepi jalanLori yang dinaiki mangsa telah melanggar lori tipper tanah yang diletak di tepi jalan yang mengakibatkan mangsa maut dan 3 rakan mangsa yang lain cedera
09-10-2018Maut terjatuh dari tempat tinggi Tapak bina, MelakaMangsa seorang pekerja sub kontraktor maut setelah terjatuh pada ketinggian 8 meter ke dalam lubang pembentungan.i. Tiada SOP bagi kerj-kerja pembinaan pembentungan ii. Tiada SOP bagi kerja-kerja menyelamat sekiranya berlaku kecemasan dalam lubang pembentungan iii. Tiada latihan pada pekerja bagi kerja-kerja berkaitan iv. Mesin angkat tiada CF yang sah
08-10-2018Maut dihempap objekSyarikat Pengangkutan, SelangorMangsa seorang pemandu lori syarikat pengangkutan maut setelah dihempap kontena yang terjatuh semasa proses pemindahan kontenai. Safety pin (twist lock kontena) yang berfungsi untuk mengikat kontena daripada bergerak tidak dipasangkan dengan secara sempurna. ii. Permukaan jalan tidak rata dan tinggi sebelah boleh menyebabkan kontena menggelongsor iii. Gagal membuktikan rekod latihan bagi pemandu iv. Gagal melaporkan kemalangan kepada pihak Jabatan
05-10-2018Maut tersepit bahagian bracket conveyorLadang sawit, JohorMangsa seorang pekerja ladang maut tersepit bracket conveyor semasa melakukan kerja-kerja pembersihan di kawasan conveyori. Tiada SOP bagi kerja penyenggaraan conveyor ii. Tiada HIRARC kerja berkaitan iii. Gagal mengadakan latihan, arahan dan maklumat iv. Gagal mengadakan tempat kerja yang selamat
05-10-2018Maut dihentam objek terbangKilang, SelangorMangsa seorang pekerja kilang maut setelah dihentam pintu autoclave yang tebuka dan terbang ke arah mangsa*tiada maklumat
04-10-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, SelangorMangsa seorang pekerja sub-kontraktor maut setelah terjatuh dari tingkat 9 semasa membuat kerja-kerja pemasangan aluminium formworki. Tiada pagar pada tepian terbuka ii. Pemakaian PPE full body harness yang tidak betul iii. Kerja-kerja pemasangan pelantar kerja dan cara pemindahan komponen kerja tidak mengikut method statement
23-09-2018Maut tersepit jentera goods hoistRestoran, Pulau PinangMangsa seorang pekerja penghantar ayam maut setelah tersepit di antara bahagian atas sangkar dan dinding luar lubang shaf jentera goods hoisti. Menyita jentera goods hoist dan mengeluarkan notis JKJ 110
18-09-2018Maut terhimpit traktorLadang, PerakMangsa seorang pekerja am berkerja sebagai pemandu traktor pemotong rumput maut terhimpit di dalam traktor setelah traktor tersebut terbalik di dalam parit berkedalaman 10 kakii. HIRARC perlu semakan semula ii. SOP perlu semakan semula
18-09-2018Maut dihempap jentera eskavatorTapak bina, SarawakMangsa seorang pemandu jentera jengkaut maut dihempap jentera eskavator setelah jentera tersebut yang dipandu mangsa hilang kawalan keseimbangan dan terbalik menuruni ceruni. tiada pendaftaran tempat kerja (kerja tapak bina) ii. Gagal mengemukakan rekod SOP bagi aktiviti berkaitan iii. Gagal mengemukakan rekod latihan iv. Gagal mengemukakan rekod PPE
06-09-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, Pulau PinangMangsa seorang pekerja tapak bina maut setelah terjatuh dari tingkat 6 semasa cuba menuruni tangga sementara platform perancah.i. Akses laluan kepada platform tangga sementara tidak selamat. ii. Tepian terbuka yang tiada pengadang yang selamat
02-09-2018Maut terkena mata mesin Rotary Kilang Kayu, KedahMangsa seorang operator mesin maut setelah tergelicir dan terjatuh ke bahagian bawah mesin semasa sedang membuat kerja-kerja pembersihan di bahagian atas mesin Rotary. i. Tiada HIRARC bagi aktiviti berkaitan ii. Tiad SOP bagi kerja berkaitan iii. Gagal menyediakan latihan bagi aktiviti berkaitan iv. Gagal melaporkan serta-merta kemalangan maut v. Gagal mengambil kerja OYK bertindak sebagai SHO
01-09-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiKilang Sawit, PahangMangsa maut setelah terjatuh ke bawah pada ketinggian 12 meter semasa membuat kerja-kerja membaiki atap .i. Mangsa tidak memakai abah-abah dan 'lifeline'. ii. Tiada penyeliaan oleh majikan utama dan kontraktor
28-08-2018Maut tersepit antara lori dan pokok sawitLadang Sawit, SarawakMangsa seorang pekerja buruh ladang (spray) maut akibat tersepit antara lori dan pokok sawit setelah mangsa yang menumpang lori tersebut hilang kawalan dan terbalik semasa menuruni bukit. i. Tiada rekod latihan pekerja bagi pemanduan traktor. ii. Tiada tanda amaran bagi jalan-jalan berbahaya dikawasan ladang.
26-08-2018Maut dihempap timbunan kayuKilang, KedahMangsa seorang pekerja am maut setelah dihempap kayu bundle dan mengalami pendarahan teruk di kepala.i. Tiada HIRARC bagi aktiviti berkaitan ii. Tiada SOP bagi kerja berkaitan
24-08-2018Maut akibat hentaman objekTapak bina, SelangorMangsa seorang pekerja subkontrak maut akibat hentaman objek paip yang pecah semasa membuat kerja-kerja pengujian tekanan air pada paip bawah tanah.i. Kemalangan tidak dilaporkan kepada JKKP ii. Tiada dokumen KKP bagi aktiviti yang dijalankan. iv. Tiada SHO dan SSS dilantik bagi projek berkos RM 42 juta
24-08-2018Maut terjatuh ke dalam longkangTapak bina, Pulau PinangMangsa seorang pekerja buruh tapak bina maut setelah terjatuh ke dalam longkang setinggi kira-kira 1.5 meter.i. Majikan tidak melaporkan kejadian kemalangan maut ke JKKP
20-08-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, Pulau PinangMangsa maut setelah terjatuh dari 'cage platform' semasa membuat kerja 'jacking cage platform' dari tingkat 15 ke tingkat 17. Mangsa dipercayai telah terjatuh dari 'cage platform' di tingkat 17 ke tingkat 9.i. Tiada SOP bagi kerja-kerja pemasangan 'Cage Platform' ii. Terdapat aktiviti melibatkan tepian terbuka yang tidak dihadang.
19-08-2018Maut akibat terperangkap dalam objek berputar Kuari, SarawakMangsa seorang pekerja kuari maut setelah tangan sebelah kiri terputus akibat ditarik masuk ke dalam jentera yang berputar (nip point conveyor) semasa cuba membuang batu yang tersangkut menggunakan 'scoop shovel'.i. Tiada SOP bagi aktiviti penyelenggaraan jentera 'conveyor'. ii. Tiada rekod latihan pekerja. iii. Tiada rekod HIRARC
17-08-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, SarawakMangsa seorang pekerja am binaan maut setelah terjatuh semasa membuat kerja-kerja pemasangan bumbung atap
11-08-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, PahangMangsa seorang pekerja binaan maut setelah terjatuh dari aras 39 ke aras 3 semasa melakukan kerja-kerja pembersihan di atas cantilever platform yang tiba-tiba runtuh.i. Terdapat tepian terbuka yang tidak di adang. Ii. Centilever platform yang tidak selamat.
20-07-2018Maut dihempap batu bataTapak bina, MelakaMangsa seorang pekerja binaan maut setelah dihempap batu bata i. Tiada SOP bagi kerja-kerja lifting ii. Tiada SOP bagi kerja-kerja di tempat tinggi
17-07-2018Maut dibawah runtuhan dinding konkritKilang, KedahMangsa seorang pekerja am maut akibat dihempap dinding kilang yang runtuhProsedur kerja tidak selamat
16-07-2018Maut akibat terlanggar objek tumbangTapak bina, JohorMangsa merupakan orang awam maut setelah terjatuh dari motorsikal akibat terkena tiang telekom yang tumbang berhampiran tempat kerja baik pulih longkang.
16-07-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, MelakaMangsa seorang pekerja binaan maut setelah terjatuh dari tingkat 7 semasa membawa turun perancah.i. Tiada latihan bekerja tempat tinggi (rekod) ii. Tiada penggunaan PPE
13-07-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiKilang, SelangorMangsa seorang penyelia pengeluaran maut setelah terjatuh dari bumbung pada ketinggian 9.4 meteri. Mangsa disyaki menggunakan perancah yang tidak selamat untuk naik ke bumbung
07-07-2018Maut terlanggar lori tanah Tapak bina, SarawakMangsa merupakan orang awam maut setelah terbabit dalam kemalangan melibatkan pelanggaran antara lori tanah tapak bina dan kenderaan awam.i. Disyaki kenderaan awam dipandu laju dan tidak sempat membrek setelah lori tanah keluar melintasi jalan.
30-06-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorMangsa seorang pekerja binan maut setelah terjatuh dari platform perancah pada ketinggian 7.2 meterTiada pengadang rel yang selamat pada perancah
19-06-2018Maut ditimpa ketulan bataTapak bina, JohorMangsa seorang pekerja binaan maut setelah ditimpa satu ketulan bata dari tingkat 18 semasa melakukan kerja-kerja pembersihan
17-06-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiUniversiti, KedahMangsa seorang pekerja kontrak bagi menjalankan kerja-kerja kawalan makhluk perosak maut setelah terjatuh dari tingkat 4 i. Tiada prosedur kerja selamat. ii. Tiada HIRARC. ii. Tiada pemakaian PPE oleh mangsa
08-06-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, SabahMangsa seorang pekerja subkontrak bagi kerja pemasangan panel formwork maut setelah terjatuh dari ketinggian lebih kurang 22 meter i. Pelantar kerja tidak sesuai. ii. Tiada penggunaan PPE. iii. Pemasangan perancah tidak mengikut spesifikasi Jurutera Professional.
08-06-2018Maut tersepit dalam kenderaanLadang, SabahMangsa seorang pemandu lori maut akibat tersepit di dalam kabin lori akibat daripada lori yang dibawanya hilang kawalan dan memasuki ke dalam anak sungaiLaluan jalan yang kurang memuaskan
07-06-2018Maut akibat letupanTapak bina, PahangMangsa seorang pekerja am maut akibat letupan semasa membuka kunci kabinet dan terpelanting sejauh 35 kakii. Tiada SOP ii. Tiada HIRARC
28-04-2018Maut akibat letupan dan terbakarKilang, JohorMangsa seorang pekerja kontrak elektrikal maut semasa membuat kerja pemeriksaan panel elektrik di Lower Voltage (LV) Room. Mangsa maut akibat letupan dan telah terbakar di bilik LV tersebut. Mangsa disahan meninggl dunia pada 30 Jun 2018Persekitaran tempat kerja yang kurang selamat
20-04-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiKilang, JohorSemasa kejadian, mangsa seorang pekerja am sedang melalui bumbung plastik PVC. Mangsa terjatuh apabila kayu penyokong bumbung patah pada ketinggian 10 meter i. Tiada prosedur kerja selamat bagi kerja-kerja di tempat tinggi. ii. Tiada HIRARCdi tempat kerja iii. Tiada SHO dan SHC
01-04-2018Maut dilanggar loriTapak bina, JohorMangsa seorang pekerja am maut dirempuh dan digilis sebuah lori membawa muatan batu 'crusher run'i. Tiada SOP ii. Gagal menyediakan tempat kerja yang selamat pada pekerjanya
30-03-2018Maut digilis jentera telescopic boom liftTapak bina, JohorSemasa kejadian, mangsa seorang pekerja binaan sedang tidur di hadapan pintu masuk premis yang masih dalam pembinaan, mangsa maut setelah digilis jentera telescopic boom lift yang memasuki premis bagi tujuan memasang saluran pencegah kebakaran
09-01-2018Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, Kuala LumpurMangsa seorang pekerja binaan maut setelah terjatuh dari tingkat 3 dan dihempap oleh konkrit dan perancahTiada prosedur kerja selamat dan Method statement bagi berkaitan penyeliaan pembinaan dan kestabilan penyangga
14-12-2017Maut terjatuh ke dalam laut dan lemasPelabuhan, Pulau PinangMangsa seorang supervisor disyaki telah terjatuh ke laut dalam dan lemasi. Tiada penyeliaan oleh majikan ii. Tiada pengadang di kawasan kerja iii. Permit kerja tidak ditandatangani oleh 'Approving Authority' pada tarikh kejadian. iv. Pekerja tidak memakai 'Safety jacket' dan 'full body hardness' untuk aktiviti kerja tersebut
06-12-2017Maut di dalam lubang lifTapak bina, Pulau PinangMangsa seorang pekerja subkontraktor ditemui mati di dalam lubang lifTiada pengadang bagi tepian lantai terbuka
11-09-2017Maut dilanggar shovelKilang, Pulau PinangMangsa seorang pemandu lori maut dilanggar oleh shovel semasa menuju ke pondok pengawal untuk mengambil job sheet. Mangsa meninggal di hospital
11-08-2017Maut ditimpa kren terbalikTapak bina, SarawakSebuah kren bergerak telah terbalik lalu menghempap 2 orang pekerja. Ketika kejadian, kren tersebut sedang melakukan kerja mengangkat sebelum terbalik akibat hilang keseimbanganTiada operasi kerja selamat semasa kerja mengangkat menggunakan kren
11-07-2017Maut dihempap hook blockTapak bina, JohorMangsa seorang pekerja binaan maut setelah ditimpa hook blok kren menara. Ketika kejadian, mangsa sedang melakukan kerja-kerja housekeeping
08-07-2017Maut tersepitTapak bina, SarawakMangsa tersepit antara slab dan dinding konkrit akibat dari tanah runtuh dan menimpa slabTiada Prosedur Operasi Selamat
04-07-2017Maut tersepit Goods HoistKedai aksesori, KedahMangsa seorang pekerja kedai ditemui maut selepas tersepit pada Goods Hoist semasa memindahkan barang
24-05-2017Maut digilirs loriTapak bina, SarawakMangsa melompat keluar dari lori yang gagal dikawal lalu terjunam. Mangsa digilis oleh tayar lori tersebut.Pemandu tidak terlatih
02-05-2017Maut dihempap tangki minyakGudang, SarawakMangsa seorang penyelia maut ditimpa tangki minyak yang diangkat menggunakan forklift
02-05-2017Maut terkena renjatan elektrikBengkel kereta, SarawakMangsa seorang mekanik terkena renjatan elektrik semasa sedang membaiki wayar plug 3 pin
04-04-2017Maut ditimpa kayu balakLog pond, SarawakMangsa ditimpa kayu balak yang terlucut dari ikatan. Kayu balak tersebut diikat sebelum dipindah ke kapal menggunakan krenTiada Prosedur Operasi Selamat
28-03-2017Maut tersepit conveyorKilang, Sarawakmangsa tersepit semasa sedang membersihkan conveyorJentera tiada pengadang
24-03-2017Maut tersepit jenteraKilang, SelangorMangsa pada ketika kejadian sedang membuat pembaikan pada jentera yang tidak berfungsi. Secara tiba-tiba, jentera tersebut bergerak lalu menghimpit kepala mangsa. Mangsa meninggal di tempat kejadian. Bekalan kuasa mesin tersebut tidak diputuskan terlebih dahulu sebelum lakukan kerja pembaikan
23-03-2017Maut dihempap balakKilang, TerengganuMangsa seorang pemandu lori maut dihempap kayu balak yang menggelungsur turun dari lori ketika mangsa membuka rantai besi pengikat
22-03-2017Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorSeorang tukang kayu terjatuh dari tingkat 4 semasa sedang membuka formworkTidak memakai Safety Harness semasa bekerja di tempat tinggi
11-03-2017Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, Pulau PinangMangsa maut terjatuh dari tempat tinggi setelah terkena bucket berisi pasir yang diangkat menggunakan krenPersekitaran tempat kerja tidak selamat
22-02-2017Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak Bina, SarawakMangsa terjatuh setelah hilang kesimbangan badan semasa kerja-kerja pemasangan formwork di tingkat 71) tepian terbuka tidak diadang 2) gagal sediakan akses /working platform untuk pekerja
15-02-2017Maut dilanggar forkliftTempat simpanan gas, SarawakMangsa merupakan pelanggan maut dilanggar oleh forklift. Mangsa pada ketika kejadian sedang menunggu silinder gas untuk dipindahkan ke atas lori mangsa1) tiada laluan khas untuk forklift 2) Gagal dari aspek pemantauan ke atas pelanggan luar yang datang ke tempat kerja
13-02-2017Maut lemasTapak bina, SarawakMangsa merupakan pekerja binaan ditemui lemas selepas terjatuh ke dalam sungaiTiada pemantauan dari majikan
10-02-2017Maut dihempap forkliftKilang, SarawakForklift yang dipandu mangsa terbalik semasa sedang membuat pusingan U. Forklift tersebut telah menghempap mangsa1) Jentera tidak selamat untuk dikendalikan 2) Tiada latihan diberikan kepada pemandu
10-02-2017Maut dihempap sawn timberPelabuhan, SarawakMangsa ditugaskan untuk memindahkan kargo sawn timber ke dalam kapal. Mangsa telah dihempap oleh sawn timber yang terbalik
03-02-2017Maut terhidu gas beracunJeti, SarawakMangsa maut terhidu gas beracun semasa mengepam air dalam perut tongkangTiada Prosedur Operasi Selamat
11-01-2017Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, Kuala LumpurMangsa seorang pekerja binaan jatuh dari ketinggian 15 meter ketika sedang melakukan kerja-kerja pemasangan parapet wall1) Safety harness tidak dicangkuk di life line 2) tiada pengadang di tepian terbuka
29-10-2016Maut terkena renjatan elektrikKilang, SarawakMangsa maut terkena renjatan elektrik semasa membuang tumbuhan menjalar pada "stay wire".Tiada Prosedur Operasi Selamat
15-10-2016Maut dihempap hook block dan bebanTapak Bina, Kuala LumpurMangsa maut akibat dihempap dengan sebuah hook block kren menara"wire rope" putus
16-09-2016Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak Bina , P.PinangMangsa jatuh semasa berjalan di wooden planks menuju ke perancah bersebelahan Tiada Prosedur Operasi Selamat
02-08-2016Maut terkena renjatan elektrikTiang Elektrik Pole 8, Simpang Issu Bangat, SarawakMangsa maut terkena renjatan elektrik semasa mengikat yellow phase conductor.Tiada komunikasi
21-07-2016Maut terhimpit kontenaPelabuhan, Pulau PinangSeorang pemandu treler maut dihimpit kontena sepanjang 40 kaki semasa cuba membuat pusingan-U
21-07-2016Maut terhimpit kontenaPelabuhan, Pulau PinangSeorang pemandu treler maut dihimpit kontena sepanjang 40 kaki semasa cuba membuat pusingan-U
17-07-2016Maut dihempap pagarSekolah, SarawakMangsa maut ditimpa pagar semasa mangsa cuba menutup pintu pagar yang tersekat
17-07-2016Maut dihempap pagarSekolah, SarawakMangsa maut ditimpa pagar semasa mangsa cuba menutup pintu pagar yang tersekat
02-07-2016Maut dihempap loriKem balak, SarawakMangsa yang membawa lori maut akibat lori yang dibawa terjatuh ke dalam gaungTiada Prosedur Operasi Selamat
02-07-2016Maut dihempap loriKem balak, SarawakMangsa yang membawa lori maut akibat lori yang dibawa terjatuh ke dalam gaungTiada Prosedur Operasi Selamat
29-06-2016Maut terkena renjatan elektrikTapak Bina, SarawakMangsa pada ketika kejadian sedang mendirikan tiang telefon menggunakan 'lorry loader'. Mangsa terkena renjatan elektrik kerana boom lorry loader terkena wayar hidupTiada Prosedur Operasi Selamat
29-06-2016Maut terkena renjatan elektrikTapak Bina, SarawakMangsa pada ketika kejadian sedang mendirikan tiang telefon menggunakan 'lorry loader'. Mangsa terkena renjatan elektrik kerana boom lorry loader terkena wayar hidupTiada Prosedur Operasi Selamat
24-06-2016Lemas terjatuh dalam lubangTapak bina, Pahang2 mangsa maut akibat lemas semasa bermain-main di tapak bina. Mangsa terjatuh ke dalam lubangGagal menyediakan tanda amaran
24-06-2016Lemas terjatuh dalam lubangTapak bina, Pahang2 mangsa maut akibat lemas semasa bermain-main di tapak bina. Mangsa terjatuh ke dalam lubangGagal menyediakan tanda amaran
10-06-2016Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorMangsa terjatuh dari tingkat 11 semasa sedang memasang ducting aircondTidak memakai Safety Harness semasa bekerja di tempat tinggi
27-05-2016Maut terkena renjatan elektrikTapak Bina, SarawakMangsa terkena renjatan elektrik akibat tersentuh lori mixer yang tersangkut pada talian elektrik
27-05-2016Maut tertimbus tanahTapak Bina, SarawakMangsa tertimbus selepas tanah runtuh semasa sedang memasang papan formwork pada dinding parit1) Tiada prosedur kerja selamat untuk kerja-kerja dalam trench
2) Gagal dalam menyediakan HIRARC
17-05-2016Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, Kuala LumpurMangsa terjatuh dari ketinggian 33 kaki. Ketika kejadian mangsa sedang bekerja di atas mobile scaffoldTidak memakai PPE
14-05-2016Maut dihempap forkliftPelabuhan, JohorMangsa maut dihempap forklift yang terbalik semasa sedang memandu keluar forklift dari trak. Tayar belakang forklift tergelincir dari ramp menyebabkan ia terbalik. Mangsa melompat keluar namun forklift tersebut jatuh menimpa mangsa
13-05-2016Maut terjatuh dari tempat tinggiKilang, MelakaMangsa terjatuh dari ketinggian 40 kaki semasa sedang melakukan kerja-kerja membaikpulih bumbung kilangTidak menggunakan safety belt
24-04-2016Maut dihempap guni berisi berasKilang, Pulau PinangMangsa ditimpa guni yang mengandungi beras semasa sedang melakukan kerja menampal guni yang bocorTiada pemantauan dari penyelia
23-04-2016Maut dilanggar forkliftKilang, SarawakMangsa dilanggar oleh forklift semasa sedang berjalan di kawasan kilangTiada laluan khas untuk pejalan kaki
11-04-2016Maut tersepit roller conveyorKilang, MelakaMangsa tersepit pada roller conveyorJentera tiada pengadang
29-03-2016Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, Pulau PinangMangsa maut setelah terjatuh dari tingkat 20. Ketika kejadian, mangsa sedang melakukan kerja-kerja pendawaian elektrik
28-03-2016Maut terhidu gas beracunJeti, SabahMangsa maut selepas terhidu gas H2S semasa memindahkan kotak yang mengandungi ikanGagal menggunakan peralatan keselamatan yang sesuai seperti SCBA
25-03-2016Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, PahangMangsa terjatuh dari tingkat 12 ke tingkat 6 semasa menjalankan kerja-kerja 'plastering'1) Tiada prosedur operasi selamat
2) Tiada pemantauan dari majikan
3) Gagal menyediakan tali nyawa untuk kerja-kerja di tempat tinggi
18-03-2016Maut digilis traktorPerladangan, PahangSemasa kejadian, traktor yang membawa trailer muatan buah sawit diletakkan diatas jalan yang berbukit. Secara tiba-tiba traktor tersebut bergerak dan melanggar mangsaTiada Prosedur Operasi Selamat
14-03-2016Maut dilanggar shovelKilang, KedahMangsa maut dilanggar shovel semasa menjalankan kerja-kerja mengasingkan buah kelapa sawit
14-03-2016Maut dihempap boom kerinBengkel, Pulau PinangMangsa maut dihempap komponen boom kerin semasa menjalankan kerja-kerja baik pulih kerinTiada Prosedur Operasi Selamat
10-03-2016Maut di hempap jentera beratLitar Ujian, PahangMangsa merupakan jurulatih kursus pemanduan maut apabila kenderaan yang dinaiki bersama pelatih terbalik semasa mendaki bukitTiada Prosedur Operasi Selamat
05-03-2016Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak Bina, JohorSeorang pekerja maut terjatuh dari tingkat 6 semasa menjalankan kerja-kerja mengikat kabel di tepian lantai bangunanTepian terbuka tidak ditutup
29-02-2016Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak Bina, JohorMangsa merupakan orang awam dipercayai terjatuh dari ketinggian lebih kurang 5 meter semasa berada di tapak binaKelemahan dalam aspek pengurusan di tapak bina khususnya aspek keluar masuk ke tempat kerja
22-02-2016Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak Bina, JohorMangsa terjatuh melalui tepian terbuka pada ketinggian lebih kurang 20 meterTepian terbuka tidak diadang
26-01-2016Maut terjatuh dari tempat tinggiRumah persendirian, SarawakMangsa pada masa kejadian sedang menjalankan kerja-kerja mengukur atap. Mangsa terjatuh kebawah dari ketinggian 11 kaki setelah memijak atapMangsa tidak memakai sebarang peralatan PPE
11-01-2016Maut jatuh dari tempat tinggiTapak Bina, SarawakMangsa sedang bekerja diatas bumbung zink yang berada pada ketinggian 7.7 meter. Mangsa terjatuh setelah bumbung yang dipijak pecah. Mangsa meninggal dunia di hospitalTiada prosedur kerja selamat untuk kerja-kerja di tempat tinggi
11-01-2016Maut tertimbusTapak bina, Pulau PinangMangsa bekerja sebagai detector untuk mengesan sebarang utiliti, kabel elektrik atau bahan berbahaya di dalam tanah. Ketika kejadian, mangsa berada di dalam lubang bagi mengesan objek di dalam tanah. Secara tiba-tiba tanah runtuh dan menimpa mangsa ke paras dada
06-01-2016Maut digilis shovelPelabuhan, PahangKejadian berlaku ketika mangsa sebagai stevedore berjalan menuju ke shovel yang sedang bekerja. Pemandu shovel tidak menyedari kejadiran mangsa dan terus melanggar dan menggilis mangsaKaedah komunikasi yang tidak berkesan antara stevedore dan pemandu
02-01-2016Maut akibat lemasTempat peranginan, SarawakMangsa lemas semasa mandi di kolam tanpa ditemani oleh ibu bapa
18-12-2015Maut jatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorMangsa jatuh semasa melalui bukaan antara papan-papan kayu yang disusun. Mangsa terjatuh dari tingkat 6 ke tingkat 11) Penyeliaan yang kurang daripada pihak majikan
2) Lantai terbuka
17-12-2015Maut di hempap ForkliftTapak kuari, SabahSemasa mangsa memandu forklift menuruni bukit dan secara tiba-tiba forklift tergelincir dan terbalik. Mangsa tersepit dibawah forkliftPermukaan jalan yang licin
16-12-2015Maut ditimpa kayu balakKem balak, SarawakMangsa yang bekerja sebagai penebang maut ditimpa pokok balak semasa menjalankan aktiviti menebang pokok
10-12-2015Maut terkena renjatan elektrikTapak bina, SarawakMangsa terkena renjatan elektrik semasa membaiki soket tanpa mematikan set jana kuasaPerlakuan tidak selamat
28-11-2015Maut akibat lemasTapak bina, SabahMangsa dipercayai lemas dalam takungan air yang meningkat secara mendadak semasa sedang membaiki paip air yang bocor
28-11-2015Maut dihimpit kontenaGudang, JohorMangsa, seorang pengawal keselamatan terhimpit antara 2 kontena semasa pemandu lori sedang melakukan kerja-kerja penyambungan antara Prime Mover dengan lori kontena
20-11-2015Maut terjunam ke dalam gaungKem Balak, SarawakMangsa yang merupakan pemandu trak tejatuh ke dalam gaung semasa melalui jalan berbukitPermukaan jalan yang licin
15-11-2015Maut jatuh dari tempat tinggiTapak bina, PahangMangsa terjatuh pada ketinggian 19 meter setelah dihentam oleh paip yang tercabut semasa melakukan kerja-kerja pembersihanTiada prosedur kerja selamat
07-11-2015Maut jatuh dari tempat tinggiTapak bina, Pulau PinangMangsa tergelincir dan terjatuh pada ketinggian 7 meter semasa sedang melakukan kerja. Mangsa telah ditugaskan untuk mencuci tingkap diluar bangunan.Terdapat kesan putus pada lanyards yang digunakan oleh mangsa
31-10-2015Maut dilanggar traktorKilang, SarawakMangsa dilanggar oleh traktor semasa berjalan menuju ke stesen dandang. Hujan turun dengan lebat semasa kejadianPersekitaran kerja tidak selamat
26-10-2015Maut dihempap bucket kren menaraTapak Bina, WPKL Kejadian berlaku ketika proses mengangkat bucket berisi pasir seberat 1.2 tan. Mangsa ketika kejadian berada dibawah radius operasi mengangkat. Secara tiba-tiba bucket diangkat jatuh kebawahKegagalan pada sistem hoisting
25-10-2015Maut dihempap loriPerladangan, PahangMangsa seorang pemandu lori membawa buah sawit menuju ke kilang melalui jalan berbukit. Lori yang dinaiki terbalik dan jatuh ke bawah tebing akibat tayar belakang lori termasuk ke dalam lubang yang terhasil akibat hakisan tanahMajikan gagal menyediakan laluan selamat di tempat kerja
17-10-2015Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, Pulau PinangMangsa terjatuh semasa sedang bekerja mencuci dinding plaster seorang diri di tingkat 141)Tiada penyeliaan oleh penyelia
2)Tidak memakai abah-abah keselamatan
16-10-2015Maut digilis conveyorKilang, SarawakKejadian berlaku ketika mangsa bersama rakan sedang membuat penyelenggaraan kobocoran paip hydraulic press. Rakan mangsa terus menghidupkan mesin tanpa mengetahui mangsa masih berada didalam mesin mengakibatkan mangsa ditarik dan digilis oleh conveyor1)Tiada penyeliaan daripada penyelia
2)Tiada sistem lock out tag out (LOTO)
3)Prosedur Operasi Selamat tidak dipatuhi
16-10-2015Maut dilanggar forkliftGudang, SarawakMangsa memberhentikan forklift untuk membuka pagar gudang. Tiba-tiba, forklit bergerak ke hadapan dan batang fork forklift telah menghimpit betis kaki kanan mangsaMajikan gagal menyediakan latihan pada pemandu forklift
15-10-2015Maut dilanggar loriBahu jalan, Pahang2 pekerja maut dilanggar lori semasa sedang melakukan kerja-kerja bagi mengenalpasti kerosakan pada fibre optic cable Tiada papan tanda keselamatan dan kon diletakkan semasa kerja-kerja penyelenggaraan dilakukan
10-10-2015Maut terhimpit kabin Lombong Biji Besi, PahangKemalangan berlaku semasa mangsa memandu shovel menuruni bukit. Kenderaan tersebut tidak dapat dikawal menyebabkan ia jatuh di tepi tebing pada ketinggian lebih kurang 15 kaki dan mangsa terhimpit dalam kabin pemandu
07-10-2015Maut jatuh dari tempat tinggiTapak bina, SarawakMangsa bertugas sebagai Signalman. Mangsa terjatuh semasa sedang bekerja. Ketika kejadian, tiada saksi yang melihat kejadian tersebut
03-10-2015Maut dihempap boom kerinTapak bina, Pulau PinangKejadian berlaku ketika mangsa sedang melakukan kerja-kerja mengangkat. Secara tiba-tiba boom kerin jatuh dan menghempap kabin operator kerinSwing lock pin telah tertanggal menyebabkan boom kerin jatuh
01-10-2015Maut dihempap Support FormworkTapak bina, WPKL Kemalangan berlaku ketika mangsa sedang melakukan kerja merombak support formworkTidak mengikut prosedur kerja selamat
30-09-2015Maut tersepit antara dua jentera Kawasan penyimpanan sementara, SarawakMangsa tersepit antara forklift dan lorry loader semasa cuba mengalihkan forklift menggunakan lori tersebut
28-09-2015Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, SarawakMangsa dijumpai ditingkat 15 diatas car top passenger hoist yang tidak digunakan. Kemungkinan mangsa terjatuh dari tingkat 20. Mangsa bukan pekerja tapak pembinaan tersebut
21-09-2015Maut sabit terkena leherPerladangan, JohorMangsa maut terkena sabit yang diletakkan pada bahunya
19-09-2015Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorMangsa terjatuh pada ketinggian 64 meter. Mangsa dalam perjalanan turun ke tingkat bawah menerusi jalan singkat iaitu dengan menggunakan perancah tanpa melalui tangga yang disediakan.Perlakuan tidak selamat
14-09-2015Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, Pulau PinangMangsa sedang melakukan kerja-kerja memasang plywood di tingkat 2 sebelum terjatuh dari ketinggian lebih kurang 6 meter.1) Persekitaran kerja yang tidak selamat
2) PPE yang dibekalkan tidak mencukupi
07-09-2015Maut dihempap bata binaanSekolah, KelantanMangsa seorang pelajar sekolah maut dihempap dinding yang masih dalam pembinaan
03-09-2015Maut akibat tersepit traktorLadang kelapa sawit, SarawakMangsa terjatuh bersama traktor semasa melalui jalan yang curam
26-08-2015Maut jatuh ke dalam lubangTapak bina, Pulau PinangMangsa maut setelah terjatuh ke dalam lubang yang dikorek
18-08-2015Maut tersepit jengkautTapak bina, PahangMangsa sedang menjalankan kerja-kerja pembersihan tebing sungai. Tebing yang menempatkan jengkaut dikawal mangsa tiba-tiba runtuh menyebabkan mangsa bersama jengkaut terbalik ke dalam sungai. Mangsa tersepit didalam kabin1)Tiada prosedur kerja selamat bagi kerja-kerja pengorekan tebing sungai
2)Tiada pengawasan daripada penyelia
16-08-2015Maut tersepit jentolakHutan Simpan, PahangMangsa merupakan pemandu jentolak menarik kayu balak menggunakan winch ditepi lereng bukit. Tiba-tiba enjin jentera tersebut mati dan jentolak menggelunsur secara mengiring dan terus terbalik ke bawah menyebabkan mangsa tersepit
14-08-2015Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak Bina, SelangorMangsa terjatuh semasa melakukan kerja-kerja membuka kren menara
10-08-2015Maut dihempap counterweight passenger hoistTapak Bina, WPKL Kemalangan berlaku semasa mangsa sedang menyelenggara Passenger Hoist. Tiba-tiba jentera tersebut beroperasi tanpa disedari mangsa menyebabkan counterweight seberat 3 tan menghempap bahagian belakang mangsa
08-08-2015Maut tertimbusTapak bina, Pulau PinangTiga pekerja maut akibat tertimbus batu bata dan konkrit semasa melakukan kerja-kerja mengikat batu bata. Kemalangan berlaku akibat pusaran angin yang amat kuat menyebabkan runtuhan kepada batu bata yang belum siap disimenFaktor persekitaran iaitu pusaran angin
29-07-2015Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak Bina, SarawakSemasa kejadian mangsa bekerja atas "loading platform" di tingkat 9. Mangsa sedang membuka sling wire pada bucket yang berisi pasir. Secara tiba-tiba loading platform patah dan mengakibatkan mangsa jatuh kebawah1)Mangsa tidak memakai aba-abah keselamatan
2)Beban yang ditampung melebihi jumlah beban kerja selamat bagi loading platform
09-07-2015Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, Pulau PinangKemalangan berlaku semasa mangsa sedang menampal bahagian bocor diatas bumbung. Mangsa tergelincir dan jatuh kebawah dalam ketinggian lebih kurang 45 kakiMangsa tidak memakai abah-abah keselamatan
07-07-2015Maut tertimbus tanahTapak bina, Pulau PinangMangsa sedang menjalankan kimpalan pada collar paip , tiba-tiba timbunan tanah dibelakang mangsa telah terjatuh dan mengakibatkan mangsa tertimbusProsedur kerja tidak selamat
03-07-2015Maut dihempap objekTapak Bina, WPKL Mangsa seorang pekerja sedang berjalan di kawasan kerja dimana secara tiba-tiba sebatang besi "Hollow Pipe" dipercayai jatuh dari tingkat atas dan telah mengenai kepala mangsaTopi keselamatan mangsa pecah
03-07-2015Maut dihempap formworkTapak Bina, WPKL Kemalangan berlaku semasa kerja-kerja konkrit sedang dijalankan, dengan tiba-tiba formwork telah runtuh menghempap mangsaProsedur kerja tidak selamat
26-06-2015Terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorMangsa terjatuh kebawah setelah bekas konkrit yang diangkat oleh kren menara jatuh menimpa struktur perancah tempat mangsa bekerjaJentera gagal berfungsi dengan baik
23-06-2015Maut terkena renjatan elektrikLimbungan kapal, SarawakMangsa maut terkena renjatan elektrik semasa melakukan kerja-kerja penyambungan wayar1)Kotak suis elektrik tidak diselenggara dengan baik
2)Tiada pemantauan oleh majikan
23-06-2015Maut tersepit mesin pengasingan sampahTapak Pelupusan Sampah, PahangMangsa memasuki mesin untuk melakukan kerja-kerja pembersihan. Rakan mangsa tidak menyedari mangsa berada dalam mesin tersebut terus menghidupkan mesin tersebutTiada prosedur kerja selamat
22-06-2015Maut dihempap lantai konkritTapak bina, MelakaMangsa yang maut seramai 3 orang semasa kerja-kerja merombak perancah, lantai (slab) berkenaan telah runtuh dan menghempap semua mangsa.
17-06-2015Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorMangsa terjatuh ketika menjalankan kerja membina staircase formwork1)Tiada prosedur kerja selamat untuk bekerja di tempat tinggi
2)Tiada penyeliaan
3)PPE yang tidak sesuai
16-06-2015Maut terkena serpihan besiKilang, Pulau PinangSerpihan besi telah mengenai badan semasa mangsa sedang menjalankan kerja 'punching' ke atas produk logam1) Tiada prosedur kerja selamat
2) Mesin tidak diadang/dipagar
16-06-2015Maut ditimpa kayu balakHutan Simpan, Negeri SembilanMangsa yang bekerja sebagai penebang maut ditimpa pokok balak semasa menjalankan aktiviti menebang pokok
12-06-2015Maut akibat hentaman bar besi Pusat pelupusan, Pulau PinangExcavator yang bergerak secara mengundur telah menindih hujung bar besi menyebabkan bar besi terjongket dan menghentam badan mangsa. Mangsa ketika kejadian berada di kawasan operasi excavator tersebutProsedur Kerja tidak selamat
09-06-2015Maut terjatuh curam bersama excavatorPerhutanan, SarawakMangsa terjatuh ke bawah semasa sedang mengoperasikan excavator berdekatan dengan kawasan curamKawasan lokasi yang licin
02-06-2015Maut dibaham harimauZoo, MelakaMangsa yang merupakan seorang penjaga kandang ditemui mati semasa melakukan kerja-kerja pembersihan dan memberi makan kepada harimau. Mangsa dijumpai terbaring bersebelahan seekor harimauProsedur kerja selamat yang tidak jelas
28-05-2015Maut terkena objek yang terpelantingKilang, JohorSeorang pekerja ditemui maut akibat terkena serpihan besi yang terpelanting semasa sedang mengendalikan mesin pengisar1) prosedur kerja tidak selamat
2) mesin tidak diadang/dipagar
24-05-2015Maut ditimpa runtuhan 'platform staging (falsework)'Tapak bina, Kuala LumpurSeorang pekerja maut ditimpa runtuhan falsework semasa kerja-kerja membuka falsework dijalankanProsedur kerja tidak selamat
22-05-2015Maut digilis jentera ladangPerladangan, SabahMangsa digilis jentera ladang semasa cuba memanjat jentera ladang yang secara tiba-tiba bergerak menuruni curam Kenderaan tidak berada dalam keadaan baik
20-05-2015Maut terjatuh dari loriKilang, SarawakMangsa terjatuh dari lori yang mengundur Prosedur kerja tidak selamat
14-05-2015Maut tertimpa objekTapak bina, JohorMangsa maut setelah terkena batu yang jatuhPersekitaran kerja tidak kemas dan selamat
13-05-2015Maut tertusuk besiTapak bina, Pulau PinangMangsa terjatuh semasa menuruni tangga dan tercucuk besi Prosedur kerja tidak selamat
10-05-2015Maut tersepit dalam kabin loriGudang, KedahMangsa yang merupakan pemandu lori maut tersepit dalam kabin lori setelah dihempap oleh kontena
23-03-2015Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, WP Putrajaya4 orang pekerja maut apabila passenger hoist yang dinaiki terhempas dari tingkat 10 ke ground floor
04-03-2015Maut terhimpit objekTapak bina, Pulau PinangMangsa dilanggar oleh kren bergerak yang berundur kebelakang. Perlanggaran itu menyebabkan mangsa terhimpit antara kren dan culvert konkrit. Mangsa sedang melakukan rondaan ketika kejadianKegagalan mematuhi prosedur kerja selamat
27-02-2015Maut ditimpa reinforcement barTapak bina, Kuala LumpurKemalangan berlaku ketika mangsa bersama 2 rakan sedang menjalankan kerja-kerja mengikat reinforcement bar. Secara tiba-tiba, beberapa batang reinformecement bar tersebut telah jatuh dan menimpa mangsaKegagalan mengikut SOP yang telah ditetapkan
26-02-2015Maut akibat lemasTapak bina , PahangMangsa lemas ketika sedang berenang menyeberangi tasik sambil membawa tali yang digunakan untuk menarik kabel bagi pemasangan kabel menara1) Tiada prosedur kerja selamat
2) Tidak memakai PPE (jaket keselamatan)
23-02-2015Maut terbakar Pencawang Elektrik, Kuala LumpurKemalangan terjadi ketika kerja penukaran alatsuis di pencawang. Setelah kerja penukaran alatsuis selesai, ketika mangsa hendak melakukan kerja rac in/out alatsuis, berlaku satu percikan arka yang sangat kuat dan menyebabkan 2 pekerja cedera dan 1 mautLitar pintas
17-02-2015Maut terjatuh dari loriLadang, SarawakKetika kejadian mangsa duduk diatas bucket belakang lori yang sedang bergerak. Pemandu lori terlanggar lubang dan menyebabkan mangsa terjatuh ke bawahKelakuan tidak selamat
16-02-2015Maut ditimpa struktur besi Tapak bina, Pulau PinangStruktur besi yang diangkat lebih kurang 10 kaki terlucut dan menimpa mangsaProsedur kerja tidak selamat
12-02-2015Maut dihempap kontenaPerhentian bas, Pulau PinangMangsa yang merupakan orang awam telah dihempap oleh kontena yang terbalik semasa sedang menunggu di perhentian baskerja-kerja pemunggahan barang dilakukan di laluan awam
08-02-2015Maut dihempap gegelung besiDi atas kapal, Pulau PinangMangsa dihempap gegelung besi semasa melakukan kerja-kerja mengikat
03-02-2015Maut dihempap lori kompaktorJalan Utama, Pahang Kemalangan berlaku akibat perlanggaran antara sebuah kereta dan lori kompaktor menyebabkan lori terbalik dan menghempap mangsa
30-01-2015Maut akibat kemalangan forkliftStor Penyimpanan, Pulau PinangMangsa dikatakan memandu forklift. Ketika kejadian tiada saksi yang melihat. Mangsa ditemui sudah tertiarap dan forklift yang terbalik
30-12-2014Maut akibat terhimpit jenteraPusat simpanan sekerap, Pulau PinangKemalangan berlaku semasa mangsa ditugaskan untuk memeriksa dan menyelenggara jentera magnet excavator. Semasa kerja penyelenggaraan dilakukan, mangsa membuat jump start pada grappler excavator untuk menghidupkan enjin magnet excavator. Tiba-tiba jentera tersebut berpusing menyebabkan mangsa terhimpit di antara kedua-dua jentera tersebut
24-12-2014Maut akibat tertimbusTapak bina, SelangorKemalangan berlaku semasa kerja-kerja konkrit lantai dimana falsework digunakan sebagai penyokong. Tiba-tiba lantai bahagian yang sedang dikonkrit runtuh dan mengakibatkan 2 orang pekerja tertimbusKemalangan yang berlaku berkemungkinan besar adalah disebabkan oleh kegagalan struktur
22-12-2014Maut akibat dihempap pintu gerbangTapak bina, Pulau PinangMangsa bersama 4 orang pekerja sedang memasang kepingan kayu pada struktur pintu gerbang bangunan pejabat jualan. Semasa kepingan kayu terakhir dipasang, tiba-tiba struktur pintu gerbang mula senget dan runtuh lalu menghempap mangsa
20-12-2014Maut akibat runtuhan tebingLombong, PahangSemasa mangsa sedang melakukan kerja-kerja melombong, berlaku beberapa siri runtuhan menyebabkan mangsa terperangkap. Mangsa ditemui telah meninggal dunia
20-12-2014Maut akibat digilis oleh loriPelabuhan, PahangKemalangan yang melibatkan seorang pekerja mati digilis oleh lori semasa sedang menunggang motorsikal
18-12-2014Maut akibat letupan dandangKilang, Sabah3 orang pekerja maut kesan daripada dandang yang meletup
09-12-2014Maut terjatuh dari bumbungTapak bina, JohorMangsa bersama 2 orang pekerja sedang melakukan kerja-kerja penukaran atap yang usang. Semasa mangsa berada di atas bumbung tersebut, mangsa telah memijak salah satu dari atap tersebut tanpa sempat memakai tali pinggang keselamatan. Mangsa telah terjatuh pada ketinggian 10 meter
06-12-2014Maut terkena renjatan elektrikTapak bina, JohorMangsa maut terkena renjatan elektrik. Mangsa dipercayai sedang melakukan kerja-kerja kimpalan dalam ruang terkurungTiada prosedur kerja selamat
01-12-2014Maut dihempap beamTapak bina, Kuala LumpurSemasa kejadian, 3 orang pekerja sedang melakukan kerja-kerja memasang batu-bata dimana secara tiba-tiba ?slab? struktur binaan telah runtuh. Mangsa telah ditimpa ?beam? dan disahkan meninggal oleh pihak ambulansKegagalan struktur menampung beban berlebihan
25-11-2014Maut akibat ditindih objekTapak bina, Kuala LumpurMangsa bersama dua rakan sekerja sedang melakukan kerja-kerja mengikat Steel Reinforcement Cage yang diletakkan diatas ?Rang? yang disediakan untuk kerja-kerja mengikat. Mangsa memanjat untuk mengikat dibahagian atas. Ketika mangsa hendak turun tiba-tiba Steel Reinforcement Cage itu bergolek menyebabkan mangsa terjatuh dan seterusnya telah menindih mangsa
 1. Tiada prosedur kerja selamat
 2. Gagal menyediakan pentaksiran risiko untuk aktiviti yang dilakukan.
22-11-2014Maut disebabkan letupan lombong arang batuLombong Arang Batu, SarawakSeramai tiga orang pekerja maut kesan daripada letupan lombong arang batu
19-11-2014Maut digilis jentera Compaction RollerTapak bina, Pulau PinangMangsa maut setelah digilis oleh jentera yang bergerak sendiri setelah dihidupkan. Mangsa yang cuba menghentikan jentera tersebut digilis setelah terjatuh
19-11-2014Maut akibat dihempap objekTapak bina, JohorKejadian berlaku ketika mangsa sedang melakukan kerja-kerja mengalihkan kotak acuan (Tunnel Form). Mangsa telah tergelincir dan menyebabkan Tunnel Form tersebut menghempap mangsaTiada operasi kerja selamat
18-11-2014Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorMangsa terjatuh dari atas bumbung ketika kerja-kerja memasang bumbung sedang dijalankanTiada operasi kerja selamat
17-11-2014Maut akibat terjatuhTapak bina, SabahMangsa terjatuh dari atas menara pencawang semasa menjalankan kerja-kerja menarik kabel
 1. Kegagalan untuk mematuhi operasi kerja selamat
 2. Sistem komunikasi tidak berjalan dengan baik.
17-11-2014Maut akibat terkena simbahan air panas Kilang, JohorMangsa terkena simbahan air panas yang tersembur keluar semasa membuka clutch door pencuci hama
14-11-2014Maut terjatuh tempat tinggi Tapak bina, Kuala LumpurMangsa bersama rakan sedang menjalankan kerja-kerja membuka Shear Wall didalam Lif Shaft dan secara secara tiba-tiba pelantar kerja telah roboh dan jatuh ke tingkat kebawah pada ketinggian lebih kurang 78 meterPelantar kerja tidak disokong dengan kemas dan kuat
12-11-2014Maut terkena panahan kilat Sekolah, JohorMangsa yang bekerja sebagai pengawal keselamatan dipanah petir semasa sedang berjalan menuju ke pintu pagar sekolah
08-11-2014Maut terjatuh tempat tinggiTapak bina, JohorKemalangan tersebut melibatkan seorang orang awam yang datang ke tapak bina tersebut untuk mencari kerja. Mangsa dijumpai terbaring oleh pekerja tapak bina tersebut. Mangsa dipercayai terjatuh dari tangga tersebut Tangga tidak dipasang susur tangan bagi mencegah orang terjatuh
06-11-2014Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorMangsa menjalankan kerja-kerja membuka aluminium formwork yang dipasang pada lubang saluran mechanical & engineering di tingkat 13. Mangsa telah terjatuh melalui lubang pada ketinggian 32 meterAbah-abah keselamatan tidak dicangkuk pada tempat disediakan
05-11-2014Maut terkena panahan kilat Tapak bina, JohorMangsa seorang flagman dipanah kilat semasa sedang menjalankan kerja-kerja mengawal lalulintas. Tempat kerja mangsa adalah sebuah kawasan tanah lapangTiada lightning arrester di kawasan lapang tersebut
02-11-2014Maut digilis ForkliftBilik sejuk, SelangorKejadian berlaku didalam bilik sejuk semasa mangsa mengalihkan kotak yang berisi lobak. Mangsa dilanggar dan digilis oleh forklift yang sedang mengundurKurang penyeliaan
01-11-2014Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorMangsa sedang menjalankan kerja-kerja pemasangan acuan konkrit dibahagian tepian terbuka bangunan. Mangsa dipercayai telah memijak ruang kosong dan menyebabkannya terjatuh ke bawah pada ketinggian 4.7 meterMangsa tidak memakai abah-abah semasa bekerja di tempat tinggi kerja-kerja pemasangan acuan konkrit dijalankan
31-10-2014Maut akibat terbakarKilang Sawit, JohorMangsa yang ditugaskan untuk menjalankan kerja menukar batu bata di dalam dapur dandang 'furnace'. Mangsa ditimpa batu bata runtuh dan mengakibatkan abu panas mengenai anggota badan mangsa
 1. Tiada prosedur kerja selamat
 2. Kurang pemantauan dari pihak majikan
 3. Gagal mengadakan pentaksiran risiko atas kerja-kerja pembaikan
24-10-2014Maut akibat dihempap palletKilang, JohorKetika kejadian, kerja-kerja pemindahan produk akhir iaitu tubing wrapping plastic dari stor ke dalam kontena dengan menggunakan forklift. Mangsa dikatakan berada di sisi forklift. Pada ketika itu dikatakan tubing wrapping plastic yang berada diatas pallet telah tergelincir lalu menghempap mangsaTiada prosedur kerja selamat
17-10-2014Maut tersepit jengkautKuari, PerlisMangsa seorang pemandu jentera jengkaut pemecah batu yang sedang melakukan kerja-kerja memecah batu diatas bukit kuari dengan ketinggian lebih kurang 20 meter. Kemalangan berlaku ketika mangsa sedang mengundurkan jentera jengkaut tersebut selepas selesai menjalankan kerja-kerja. Mangsa yang jatuh bersama-sama jentera tersebut tersepit di tempat duduk pemandu
 1. Tiada prosedur kerja selamat
 2. Tiada pemantauan dari pihak majikan
16-10-2014Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorMangsa ditemui terbaring selepas dipercayai terjatuh ketika melakukan kerja-kerja menanggalkan acuan (form work)
 1. Tidak memakai abah-abah keselamatan
 2. Tiada penyeliaan oleh pihak majikan
08-10-2014Maut akibat jatuh dari tempat tinggiKilang Sawit, JohorMangsa ditugaskan untuk membaiki kotak gear yang rosak di Incline Conveyor. Mangsa terjatuh akibat memijak lantai pelantar kerja reputKegagalan dalam mentaksirkan risiko laluan keluar masuk ke tempat kerja (pelantar kerja)
07-10-2014Maut akibat digilis loriPerladangan, KedahMangsa merupakan seorang pemandu maut apabila digilis oleh lorinya. Pada masa kejadian, mangsa memberhentikan kenderaan tersebut di jalan yang curam bagi membuka rantai pada lori
02-10-2014Maut akibat dihempap pokokKawasan pembalakan, Sarawak Mangsa dan rakannya ditugaskan untuk menebang pokok. Mangsa memotong sebatang kayu dan kayu tersebut tumbang pada pokok yang lain dan menyebabkan pokok tersebut tumbang lalu menghempap kepala mangsa
29-09-2014Maut akibat dihempap boom kerin bergerakTapak bina, PahangKetika kejadian, sebuah kren bergerak sedang melakukan kerja-kerja mengangkat satu ?bundle? perancah. Disebabkan beban yang berlebihan, kren tersebut telah terbalik dan menghempap mangsa yang berada dalam radius kerja
 1. Gagal mematuhi prosedur kerja selamat
 2. Kegagalan operator kren dalam memahami carta beban
 3. Kren mengangkat beban yang berlebihan
 4. Kegagalan majikan dalam memastikan kawasan tersebut selamat ketika kerja-kerja mengangkat dijalankan
23-09-2014Maut akibat dihempap pokokKawasan pembalakan, SarawakMangsa dan rakannya ditugaskan untuk menebang pokok. Mangsa memotong sebatang kayu dan kayu tersebut tumbang pada pokok yang lain dan menyebabkan pokok tersebut tumbang lalu menghempap kepala mangsa
20-09-2014Maut akibat terjatuh ke dalam gaungKawasan pembalakan, Sarawak Mangsa seorang pemandu lori dijumpai maut akibat terjatuh ke dalam gaung
15-09-2014Maut akibat dihempap kerin bergerak Tapak bina, SelangorMangsa sedang mengangkat seikat besi 'reinforced bar' untuk dialihkan dan dihimpun pada satu tempat diantara dua blok bangunan. Semasa sedang mengangkat beban, kerin hilang keseimbangan lalu tumbang dan menghempap mangsaGagal dalam mematuhi prosedur standard penggunaan mesin angkat
13-09-2014Maut akibat terdedah kepada bahan kimia berbahayaTapak bina, JohorMangsa pengsan setelah keluar dari kabin semasa melakukan kerja-kerja penyelenggaraan alat penghawa dingin dalam kabin tersebutTerdapat tumpahan bahan kimia didalam kabin
13-09-2014Maut akibat ditimpa batu-bataTapak bina, Pulau PinangMangsa ditimpa oleh batu-bata yang jatuh dari lifting tray. Ketika kejadian, lifting tray yang bermuatan batu-bata sedang diangkat dengan menggunakan kren menara
13-09-2014Maut akibat ditimpa palletTapak bina, JohorMangsa bersama rakannya sedang memindahkan kaca pintu dari lori ke dalam kilang yang masih dalam pembinaan. Semasa sedang melakukan kerja, tiba-tiba pallet yang mengandungi kaca jatuh dari lori dan menimpa mangsa
11-09-2014Maut akibat tersepit mesinKilang, SelangorMangsa tersepit diantara 2 lengan mesin semasa melakukan kerja-kerja penandaan nama pada produkTidak mengikut prosedur kerja selamat dalam pengendalian mesin
09-09-2014Maut akibat dihempap forkliftTapak bina, Pulau PinangForklift yang dipandu hilang keseimbangan menyebabkan ia terbalik dan menghempap mangsa
08-09-2014Maut akibat jatuh dari ketinggian 10 meterTapak bina, Pulau PinangMangsa menjalankan kerja-kerja menampal simen dengan berdiri di atas papan plywood. Secara tiba-tiba papan tersebut patah dan menyebabkan masa mangsa jatuh ke bawah
02-09-2014Maut akibat jatuh dari tempat tinggiTapak bina, Kuala LumpurKejadian berlaku semasa mangsa sedang menjalankan kerja-kerja mengikat dan plaster batu bata. Secara tiba-tiba mangsa tergelincir dan terus jatuh ke bawah
 1. Tiada mengikut prosedur kerja selamat
 2. Tidak memakai PPE
19-08-2014Maut akibat ditimpa objek dan terjatuh ke bawahKilang, Pulau Pinang Mangsa terjatuh ke bawah setelah ditimpa oleh 'lifting lug' pada yang patah. Kejadian berlaku ketika membuat persediaan bagi kerja-kerja mengangkat menggunakan Overhead Travelling Crane ( OTC)
18-08-2014Maut akibat dihempap pallet kayuKilang, SarawakMangsa yang berumur 8 tahun maut dihempap 'pallet' kayu semasa cuba memanjat ?pallet? tersebutPersekitaran tempat kerja yang tidak kemas
18-08-2014Maut akibat dihempap struktur konkritTapak bina, Selangor Tiga orang mangsa yang melakukan kerja-kerja pemasangan struktur konkrit telah terjatuh dan dihempap oleh struktur tersebut
 1. Tidak mengikut prosedur kerja selamat
 2. Kurang penyeliaan dari pihak majikan
15-08-2014Maut akibat terkena renjatan elektrik Perladangan, SabahMangsa maut semasa menjalankan kerja-kerja memotong buah kelapa sawit
 1. Galah aluminium terkena talian elektrik
 2. Gagal membuat penilaian risiko
13-08-2014Maut dilanggar kenderaan Tapak bina, Pulau PinangMangsa yang bekerja sebagai flagman telah dilanggar kereta semasa sedang bertugasPemandu kenderaan tersebut dipercayai mabuk
09-08-2014Maut terjatuh dari tempat tinggiKilang, SelangorBerlaku letupan pada bahagian atas tangki 'short fiber storage' akibat dari proses kimpalan. Letupan menyebabkan pekerja tercampak dan terjatuh dari ketinggian 8.5 meter
 1. Kehadiran gas-gas yang mudah terbakar
 2. Gagal mematuhi SOP iaitu mendapatkan permit kerja ruang terkurung
09-08-2014Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, SabahMangsa yang berada pada tingkat 16 dipercayai tergelincir dan terjatuh dalam lubang lift
 1. Tidak dipasang 'life line' dipasang untuk menyangkut abah-abah keselamatan
 2. Keadaan tempat kerja yang berselerak
02-08-2014Maut terkena renjatan elektrikKebun Persendirian, JohorMangsa sedang melakukan kerja-kerja mengait buah kelapa sawit. Mangsa terkena renjatan elektrik disebabkan galah aluminium tersangkut pada transformer
26-07-2014Maut akibat dihempap Mechanical Buffalo @ badangLadang, JohorKetika kejadian mangsa membawa badang penuh dengan muatan buah segar kelapa sawit. Badang yang dipandu mangsa menuruni jalan yang curam (15 darjah) telah terbalik dan menghempap mangsa
23-07-2014Maut akibat terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, KedahMangsa terjatuh dari tingkat 2 selepas dilanggar oleh hook dan blok kesan daripada fly jib kren bergerak yang patah
 1. Kren bergerak tidak diselenggara dengan baik
 2. Tiada prosedur kerja selamat untuk kerja mengangkat
23-07-2014Kemalangan Maut Dihempap Concrete BoldTapak bina, Kuala LumpurMangsa dihempap dinding konkrit (concrete bold) semasa sedang melakukan kerja hacking pada dinding itu
 1. Tidak melakukan penaksiran risiko untuk kerja-kerja hacking
 2. Tiada penyeliaan dari pihak majikan.
21-07-2014Maut akibat disengat tebuanPerladangan, JohorPekerja ladang telah disengat tebuan semasa sedang bekerja
21-07-2014Maut tersepit Lif BarangPasar Mini, PerakKepala mangsa tersepit antara Frame Cage dan Landing Door Rekabentuk lif tidak memenuhi standard keselamatan minimum
18-07-2014Maut dihempap struktur jentera ?Hammer Machine Tractor?Tapak bina, PerakMangsa dihempap struktur jentera semasa kerja-kerja membuka struktur atas jentera ?Hammer Machine Tractor yang diubahsuai
 1. Tiada prosedur kerja selamat untuk kerja-kerja menanggalkan struktur jentera
 2. Kurang penyeliaan
14-07-2014Maut terjatuh dari tempat tinggiLoji Jana Kuasa, JohorMangsa dipercayai terjatuh semasa cuba akses ke tempat lebih tinggi dengan memanjat perancah Tiada prosedur kerja selamat
13-07-2014Maut dihempap traktorPerladangan, JohorKejadian berlaku ketika mangsa melanggar benteng tanah menyebabkan traktor yang dipandu terbalik dan menghempap mangsa
11-07-2014Maut akibat digilis loriLadang, SarawakMangsa yang merupakan seorang pemandu telah meninggal dunia akibat digilis oleh lori. Ketika kejadian, lori yang dipandu mangsa sedang menuruni bukit dan lori tersebut mengalami kerosakan brek. Keadaan itu menyebabkan mangsa melompat keluar dan digilis oleh lori tersebut
10-07-2014Maut akibat digilis oleh trelerLadang, JohorMangsa yang berdiri diatas drawbar treler yang ditarik oleh traktor. Dia dipercayai terjatuh dan digilis oleh tayar trelerKelakuan tidak selamat
07-07-2014Maut akibat dihempap jengkautTapak bina, KedahMangsa dihempap jengkaut semasa kerja-kerja mengangkat bongkah longkangTiada prosedur kerja selamat
04-07-2014Maut akibat terjatuh kedalam tangki Tapak bina, Sarawak2 orang mangsa telah terjatuh ke dalam tangki yang dipenuhi air semasa sedang melakukan kerja-kerja pemasangan dan kimpalan titian paipLantai terbuka
03-07-2014Maut akibat lemasHotel, SabahSeorang kanak-kanak yang tidak diawasi oleh penjaganya ditemui lemas di dasar kolam
 1. Kecuaian
 2. Tiadalife guard ditempat kejadian
03-07-2014Maut dihempap SteamrollerTapak bina, PerakMangsa sedang melakukan kerja-kerja memampat jalan menggunakan jentera ?steamroller?. Steamroller yang dipandu mangsa terbabas ke dalam tali air dan menghempap mangsaTiada prosedur operasi selamat
03-07-2014Maut dihempap trakLadang, Sabah Ketika kejadian trak yang digunakan untuk mengangkut mangsa sedang menaiki jalan berbukit. Trak itu hilang kawalan lalu terbalik. Mangsa yang berada di belakang trak tercampak dan dihempap trak tersebut
 1. Trak tidak diselenggara dengan baik
 2. Trak yang digunakan tidak sesuai digunakan untuk mengangkut pekerja
27-06-2014Tiga maut akibat ditimpa tembok konkritTapak bina, Johor3 pekerja maut ditimpa runtuhan konkrit semasa melakukan kerja-kerja pengorekan paritTiada prosedur kerja selamat
26-06-2014Maut akibat dihempap forkliftKilang beras, PerakForklift yang dipandu mangsa terbalik dan menghempap mangsa semasa melakukan kerja-kerja mengangkat dan menyusun ’jumbo bag’-Tiada prosedur kerja selamat -Pemandu tidak pernah menjalani latihan khusus untuk pemanduan forklift
26-06-2014Maut akibat tertimbusTapak bina, JohorMangsa telah tertimbus oleh tanah dan ditimpa runtuhan dinding bata semasa melakukan kerja-kerja pengorekan paritTiada prosedur kerja selamat
24-06-2014Maut akibat terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, Pulau PinangMangsa telah ditugaskan untuk menyapu sampah di setiap tingkat. Mangsa dipercayai telah terjatuh dari tempat tinggi dan ditemui dalam keadaan meniarap di balkoni tingkat 4Tiada prosedur kerja selamat
22-06-2014Maut akibat ditimpa jengkautLadang, PahangMangsa sedang melakukan kerja-kerja pembaikan jengkaut. Jengkaut diangkat menggunakan ’jack’. Keadaan jengkaut yang tidak stabil menyebabkan ia tumbang dan menimpa mangsaKedudukan jengkaut yang tidak stabil menyebabkan jengkaut itu tumbang
14-06-2014Maut akibat lemasLadang Ternakan Itik, PerakMangsa merupakan pemandu traktor telah terjatuh kedalam tasik bersama-sama dengan traktor semasa menjalankan kerja-kerja meratakan tanahGagal menjalankan penaksiran risiko
09-06-2014Maut akibat ditimpa pokok Pembalakan, SabahMangsa ditimpa pokok semasa menjalankan kerja-kerja pembersihan hutanPengetahuan majikan tentang KKP berada pada paras minima
06-06-2014Maut terjatuh dari bumbungTapak bina, KedahSemasa kejadian, mangsa sedang melakukan kerja-kerja memasang kekuda bumbung bersama rakannya. Mangsa telah terjatuh dari bumbung pada ketinggian lebih kurang 18 kaki dari paras tanah-Tiada prosedur kerja selamat -Tiada penyeliaan daripada majikan
02-06-2014Maut akibat terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorMangsa sedang melakukan kerja-kerja menaik taraf grill di balkoni tingkat 4. Mangsa telah jatuh bersama dengan besi grill yang hendak di kimpal-Mangsa tidak memakai abah-abah keselamatan -Tiada prosedur kerja selamat
28-05-2014Maut terdedah racun seranggaLadang, Perak Mangsa terkena keracunan racun serangga selepas selesai melakukan aktiviti menggunakan racun serangga jenis OrganophosphorusTiada penyeliaan sepenuhnya bagi memastikan pekerja membersihkan diri selepas melakukan aktiviti berkaitan penggunaan bahan kimia berbahaya
28-05-2014Maut akibat lemasDermaga, Perak Kenderaan yang dibawa mangsa terbabas dan terjunam ke dalam laut ketika cuba membuat pusingan ’U’.Pemandu yang tidak kompeten
26-05-2014Maut terkena renjatan elektrikPusat membeli belah, Kuala LumpurMangsa terkena renjatan elektrik semasa kerja-kerja penyelenggaraan menara penyejuk (cooling tower)Keadaan tempat kerja yang tidak selamat
25-05-2014Maut dilanggar shovelKilang, JohorMangsa dilanggar oleh shovel yang sedang mengundur1)Pemandu tidak mempunyai rekod latihan mengendalikan jentera 2)Jentera tidak dilengkapi dengan bunyi amaran semasa mengundur
22-05-2014Maut akibat dihempap forkliftKilang, Kuala LumpurMangsa dipercayai gagal mengawal forklift menyebabkan ia terbalik dan menghempap mangsaMangsa bukanlah orang yang berkelayakan untuk mengendalikan forklift
19-05-2014Maut akibat terjatuh dari tempat tinggiPerumahan awam, Kuala LumpurSeorang kanak-kanak berumur 8 tahun ditemui mati. Mangsa dipercayai terjatuh dari tingkat 15Mangsa telah memasuki kawasan kejadian tanpa kebenaran dan terdapat unsur kecuaian di pihak konktraktor serta pihak berkuasa untuk memastikan pengadang pada bumbung ditutup semula
19-05-2014Maut terjatuh daripada tingkat 6Tapak bina, JohorMangsa sedang melakukan kerja-kerja menampal konkrit yang berlubang. Mangsa bekerja diatas perancah yang mempunyai tepian terbuka-Tidak memakai abah-abah keselamatan -Pagar/penghadang tidak dipasang pada scaffold
16-05-2014Maut terkena renjatan elektrikTapak bina, Kuala LumpurMangsa terkena renjatan elektrik semasa sedang menjalankan kerja-kerja ujian keatas litar elektrik
05-05-2014Maut akibat terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorMangsa terjatuh lebih kurang 9 meter selepas dilanggar oleh selonggok batang besi tiub yang diangkat menggunakan kren-Tiada prosedur kerja selamat
-Kegagalan ’signalman’ memainkan peranan
05-05-2014Maut akibat dipanah petirTapak bina, Kuala LumpurMangsa dipanah petir semasa melakukan kerja-kerja penuangan konkritMangsa bekerja di kawasan terbuka dan tiada pengesan kilat di tempat kejadian
04-05-2014Maut akibat tertimbus runtuhan konkritTapak bina, JohorMangsa ditimpa oleh penyangga kotak acuan semasa melakukan kerja-kerja konkrit lantaiPihak majikan gagal mengadakan PE Design bagi support structure lantai
22-04-2014Maut akibat jatuh dari tempat tinggiTapak Bina, JohorMangsa seorang pekerja am terjatuh ke bawah dari tingkat 26 semasa sedang melakukan kerja-kerja pemasangan jubin lantai Kurang penyeliaan
21-04-2014Maut akibat dihempap kayu getah dari atas loriKilang, PerakSeorang pemandu lori maut ditimpa kayu dari sebuah lori semasa cuba untuk membuka ikatan pada loriSusunan ketinggian kayu melebihi daripada bar (penahan) pada lori
17-04-2014Maut akibat tersepit diantara dua trak bataPada masa kejadian, mangsa telah memasuki celah antara dua trak bata yang sedang ditolak oleh penolak hidraulik menyebabkan mangsa tersepit.
17-04-2014Maut dihempap loriLadang, JohorMangsa merupakan seorang pemandu lori membawa lori menaiki bukit. Lori terbabit telah melanggar tebing dan terbalik lalu menghempap kepala mangsa
13-04-2014Maut akibat dihempap gelung konkritGudang, PerakMangsa berusia 10 tahun bermain-main dengan gelung konkrit berkenaan dengan cara menggulingkannya sementara mangsa duduk didalamnya. Gelung konkrit tergelincir dan jatuh bersama-sama mangsa lalu menghempap kepala mangsa.Gudang berkenaan tidak mempunyai pagar/penghadang bagi mengelakkan orang awam daripada memasuki kawasan permis
11-04-2014Maut akibat lemasTapak bina, PerakKetika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja meratakan tanah menggunakan jentolak. Mangsa dipercayai lemas selepas terjatuh kedalam lombong bersama-sama dengan jentolak. Hujan yang turun sejak beberapa hari sebelum hari kejadian mungkin menyebabkan struktur tanah lombong menjadi lemah
08-04-2014Maut akibat dihempap pintu gerbang konkrit Tapak bina, PahangSebuah lori 'mixture' telah melanggar pintu gerbang konkrit dan pintu tersebut telah menghempap mangsa.
02-04-2014Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, Pulau PinangMangsa terjatuh dari ketinggian 15 meter semasa melakukan kerja-kerja memaku kayu1) Persekitaran kerja tidak selamat
2) Aspek keselamatan diabaikan
17-03-2014Kemalangan Maut Bas EkspresLebuhraya, PerakSatu kemalangan maut yang melibatkan bas ekspres telah mengorbankan seorang pemandu dan mencederakan 2 lagi penumpangJalan yang licin disebabkan hujan
Faktor muka bumi yang berselekoh dan menuruni bukit
10-03-2014Maut terjatuh ke dalam gaungPerladangan - JohorPemandu dan traktor telah terjatuh ke dalam jurang semasa mengundurkan jentera tersebut. Mangsa ditemui terhimpit antara steering dengan badan traktor.Tiada sebarang tanda amaran pada simpang
Tiada rekod latihan diberikan kepada pemandu
03-03-2014Maut terjatuh dari tempat tinggiKilang - JohorMangsa telah terjatuh ke bawah selepas lantai yang dipijaknya pecah semasa menjalankan kerja-kerja meruntuhkan silo.Lantai usang dan rapuh.
24-02-2014Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, Kuala LumpurMangsa terjatuh di kawasan lubang angin (void area) semasa menjalankan kerja-kerja memasang pelantar kerja di atas perancah.Tiada prosedur kerja selamat
12-02-2014Maut digilis traktorPerladangan, JohorMangsa dikatakan tergelincir ketika turun daripada traktor yang dipandunya. Badan mangsa telah digilis tayar gerabak yang secara tiba-tiba berundur.
11-02-2014Maut terhimpit oleh traktorPerladangan, JohorMangsa meninggal dunia akibat terhimpit oleh traktor yang terbalik semasa menuruni bukit untuk mengambil buah sawit.Keadaan laluan jalan yang cerun
08-02-2014Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorMangsa terjatuh ke tingkat bawah semasa sedang melakukan kerja-kerja merombak perancah.Tidak melaksanakan analisis risiko berkaitan kerja-kerja merombak perancah
19-01-2014Kemalangan Maut Bas EkspressLebuhraya, JohorSatu kemalangan maut yang melibatkan bas ekspres telah mengorbankan 3 orang penumpang Pihak syarikat gagal menyediakan prosedur pemanduan selamat
17-01-2014Jatuh ke dalam takungan minyakMangsa tergelincir dan terjatuh ke dalam takungan yang mengandungi air dan minyak panas. Laluan kerja tidak selamat dan tidak diselia
05-01-2014Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina, JohorMangsa terjatuh dari ketinggian 12-18 meter semasa memasang 'wall cladding' pada struktur bangunan. Penggunaan PPE yang tidak sesuai
31-12-2013Maut akibat jatuh dari tempat tinggi Tapak bina - JohorMangsa dikatakan telah terjatuh daripada tempat tinggi semasa menjalankan kerja-kerja memasang bumbung bangunan dewan.Tidak memakai PPE untuk kerja-kerja tempat tinggi

Keadaan tempat kerja tidak selamat
17-12-2013Maut akibat terhimpit kontena Pelabuhan - Pulau PinangKemalangan melibatkan seorang pekerja warga tempatan yang mati terhimpit diantara kontena semasa mangsa cuba memeriksa "seal number" kontena.Kegagalan mempraktikkan prosedur kerja selamat
13-12-2013Maut akibat lemasKilang - PahangMangsa telah terjatuh ke dalam kolam takungan ketika mangsa hendak mengambil sampel air untuk ujian makmal.Tiada prosedur kerja selamat

Tiada penyeliaan yang mencukupi memandangkan mangsa baru beberapa hari melakukan kerja mengambil sampel
12-12-2013Maut dihempap dindingTapak bina - JohorMangsa pada ketika kejadian sedang melakukan kerja-kerja pembersihan (housekeeping). Secara tiba-tiba dinding batu telah tumbang dan menghempap mangsa.Kerja-kerja mengikat bata pada dinding tidak dijalankan dengan betul
05-12-2013Maut tersepit diantara objek Ladang - JohorMangsa ditemui dalam keadaan tersepit antara badan dan kepala lori. Mangsa pada ketika kejadian sedang membaiki kerosakan pada lori.Tindakan tidak selamat

Kenderaan tidak diselenggara secara berjadual
02-12-2013Maut terkena renjatan elektrikTapak bina - SarawakMangsa terkena renjatan elektrik semasa sedang melakukan aktiviti pemasangan ?service line? (rumah ke tiang)Kegagalan melakukan pengenalpastian hazad, penaksiran risiko dan kawalan risiko ke atas kerja-kerja yang dilakukan.
23-11-2013Maut akibat dihempap traktorLadang - JohorMangsa ketika kejadian sedang memandu traktor menuruni selekoh yang tajam dan curam. Mangsa gagal mengawal traktor tersebut menyebabkan traktor terbalik seterusnya menghempap mangsa.Keadaan jalan yang tidak memuaskan serta tidak menepati spesifikasi jalan pertanian yang ditetapkan
18-11-2013Maut akibat ditimpa "Aluminium Form Work"Tapak bina - Kuala LumpurSatu aluminium plate seberat 7kg telah menghempap mangsa. Mangsa kemudian dihantar ke hospital dan disahkan telah meninggal dunia.
12-11-2013Maut jatuh dari tempat tinggiTapak bina - Kuala LumpurMangsa dipercayai telah hilang keseimbangan semasa menaiki pelantar yang masih tergantung di udara. Tiba-tiba berlaku sedikit pergerakan ke atas pelantar dan mengakibatkan mangsa tergelincir dan jatuh ke bawah.Tiada prosedur kerja selamat
07-11-2013Maut dihempap cerminKedai cermin - JohorKemalangan berlaku dimana seorang pekerja maut setelah dihempap 100 keping cermin seberat 2 tan semasa memunggah cermin.Tiada dinyatakan.
07-11-2013Maut jatuh dari tempat tinggiLadang - JohorMangsa yang berdiri diatas gerabak yang ditarik oleh traktor terjatuh setelah hilang kesimbangan badan semasa traktor itu mengambil selekoh.Tidak menjalankan penaksiran risiko pada gerabak yang digunakan
30-10-2013Kemalangan Maut akibat digilis loriTapak Bina - JohorHasil siasatan awal mendapati mangsa berkemungkinan dilanggar lori tanpa disedari oleh pemandu lori tersebut. Hujan pada sebelah pagi dan tengahari menyebabkan keadaan tanah licin serta becak yang mungkin mengakibatkan mangsa tergelincir dan terjatuh ke arah lori yang sedang bergerak tersebut.
28-10-2013Maut akibat tersepit pada roller conveyerKilang - Sarawak.Mangsa diarah oleh supervisor untuk mengubah kedudukan Conveyor Belt yang tidak sekata dengan menggunakan spana boleh laras dibahagian Conveyor Roller Adjuster. Batching plant tersebut sedang beroperasi ketika aktiviti ini dilakukan. Mangsa cuba untuk membersihkan batu di bahagian bawah Roller Conveyor dengan menggunakan hos angin. Tiba-tiba kepala mangsa terkena Conveyor Belt bahagian atas manakala hos angin tersebut terbelit dibahagian Roller menyebabkan mangsa ditarik oleh hos angin tersebut dan tersepit.Majikan gagal mengadakan sistem kerja yang selamat untuk kerja-kerja penyelarasan lantai conveyor bagi aktiviti di Batching Plant.
22-10-2013Maut akibat terkena renjatan elektrikTapak Bina - JohorMangsa dikatakan terkena renjatan elektrik semasa menjalankan kerja-kerja membersihkan paip saluran hawa dingin yang baru dipasang.Kawasan sekitar tempat kerja didapati berair dan pemerhatian keseluruhan tingkat mendapati pendawaian eletrik amat teruk tidak diselenggara dan diperiksa sepenuhnya oleh orang kompeten.
13-10-2013Maut akibat melecur terukKilang - JohorKemalangan disebabkan masalah pad "Top Valve" pada column 3 dibahagian L2 dimana valve tersebut tidak dapat ditutup.Mangsa dipercayai pergi berseorangan ke kawasan L2. Tidak lama kemudian mangsa kembali ke control room dalam keadaan berlari dan jatuh sebelum sampai ke control. Mangsa dipercayai tersilap buka valve no 2 yang menyebabkan kejadian tersebut.Mangsa dipercayai tersilap buka valve no 2 yang menyebabkan kejadian tersebut.
10-10-2013Maut dilanggar loriKawasan pembinaan jalan raya - JohorSeorang pekerja kontraktor maut ditempat kejadian akibat dilanggar motor lori yang dikatakan hilang kawalan.Kemalangan berlaku disebabkan lori telah memasuki lorong kecemasan dan melanggar pekerja-pekerja semasa kerja-kerja memasang kon.
06-10-2013Maut terjatuh daripada perancahKilang - KedahMangsa seorang pekerja sub-kontraktor ketika membuat kerja-kerja kimpalan pada pintu gudang. Pintu tersebut telah jatuh pada perancah dan menyebabkan mangsa yang berada diatas perancah jatuh kebawah lebih kuranng 10 kaki.Tiada prosedur kerja selamat untuk berkerja di tempat yang tinggi
08-09-2013Maut semasa kebakaranTapak bina - Kuala LumpurKebakaran telah berlaku dalam bangunan yang masih dalam pembinaan. Mangsa yang bertugas dalam bangunan itu telah dijumpai mati.
27-07-2013Maut akibat runtuhan struktur bangunanKedai Cuci Kereta - JohorDinding konkrit bangunan sebelah kedai runtuh dan menimpa mangsa.
17-07-2013Maut tersepit di lif. Flat perumahan awam - Kuala LumpurKejadian berlaku semasa lif yang dinaiki oleh mangsa secara tiba-tiba berhenti diantara aras 2 dan 3. Mangsa yang berada dalam lif cuba memanjat keluar yang mana secara tiba-tiba lif bergerak ke bawah dan menyebabkan kepala mangsa tersangkut. Mangsa mati serta-merta.Lif tidak berfungsi secara normal
17-07-2013Maut terkena hentakan objekTapak Bina - Johor.Mangsa semasa kejadian dipercayai sedang melakukan kerja-kerja mengangkat paip. Mangsa dikatakan hendak membuka rantai, setelah besi paip diletakkan diatas tanah dan secara tiba-tiba tanpa disedari "bucket" bahagian belakang JCB telah turun dan mengenai kepala mangsa.
22-06-2013Pekerja mati terkena renjatan elektrikPusat KonvensyenMangsa berkemungkinan telah mengalami renjatan elektrik semasa pemotongan kabel yang mempunyai arus elektrik menyebabkan tangan kiri mangsa telah melekat pada kabel tersebut.
20-06-2013Maut akibat tangan kanan terputus di Conveyor BeltKilang - Johor Kejadian dipercayai ketika mangsa sedang menjalankan kerja-kerja pembersihan chip kayu di conveyor belt. Mangsa begitu hampir dengan conveyor tersebut sehingga mengakibatkan baju yang dipakai mangsa ditarik oleh conveyor belt yang sedang beroperasi. Ini menyebabkan tangan kanan mangsa terputus.Majikan gagal memastikan tempat dan kaedah kerja yang selamat terutama dibahagian Refinery Chipper Log Yard.
11-06-2013Maut akibat tercampak dari tempat duduk traktorLadang - JohorPemandu telah tercampak dari kerusi traktor semasa memandu menuruni laluan yang curam. Pemandu tidak berkelayakan untuk membawa traktor
10-06-2013Maut akibat tersepit Kilang - KedahSeorang pekerja warga asing terbunuh setelah tersepit antara longgokan besi dan motor gantry crane. Kedudukan mangsa tidak disedari oleh operator kren semasa kejadian berlaku.Tiada prosedur kerja selamat
09-06-2013Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina - JohorMangsa dipercayai sedang melakukan kerja-kerja pembersihan dibahagian reserve water tank. Mangsa duduk diatas tempok lantai bumbung untuk membuang sisa binaan. Mangsa telah terjatuh dari ketinggian lebih kurang 10.80 meter dari aras lantai bangunan.Tiada penyeliaan bagi kerja-kerja tempat tinggi.
05-06-2013Runtuhan konkrit R.C CopingTapak bina - JohorKejadian runtuhan tersebut berlaku semasa 2 pekerja sedang membuka acuan R.C Coping dan kedudukan mereka berada tepat diatas struktur tersebut. Akibat dari itu, 2 pekerja tersebut turut jatuh ke tanah. Seorang mangsa jatuh dan dihempap runtuhan dan maut manakala seorang lagi melompat dan jatuh berjauhan dari runtuhan dan cedera ringan.Kegagalan struktur binaan
27-05-2013Maut tersepit dalam kabin krenTapak bina - Kuala Lumpur.Kejadian berlaku ketika mangsa yang bekerja sebagai operator kren derik sedang melakukan kerja-kerja mengangkat Vibrohammer seberat 7 tan. Kren itu tiba-tiba terbalik menyebabkan mangsa yang berada dalam kabin tersepit.Mengangkat beban lebih
08-04-2013Maut dalam kemalangan kenderaan Ladang - Johor Mangsa mendapat kemalangan bertembung dengan kenderaan pacuan 4 roda semasa dalam perjalanan melakukan kerja-kerja meracun.
04-04-2013Maut terkena renjatan elektrik Kawasan perumahan - JohorMangsa dipercayai ingin memeriksa keadaan lampu yang tidak berfungsi bagi kegunaan kerja dimana tempat berkerja mangsa agak gelap. Mangsa dipercayai telah terkena renjatan elektrik semasa memeriksa lampu berkenaan.Majikan gagal memastikan kebocoran arus eletrik sehingga menyebabkan berlaku renjatan kepada pekerja serta kegagalan pekerja memastikan punca sebenar kegagalan fungsi lampu.
02-04-2013Sky Lift terbalik ketika kerja membaiki bumbung flatFlat Perumahan Awam - Kuala LumpurMangsa tersepit didalam sangkar selepas Sky Lift terbalik.Siasatan masih diteruskan bagi mengenal pasti punca sebenar kejadian.
25-03-2013Maut akibat terhidu gas beracunLoji - Negeri Sembilan2 orang mangsa telah meninggal dunia akibat terhidu gas beracun semasa menjalankan proses pemindahan bahan buangan ke dalam tangki simpanan.Penggunaan PPE yang tidak sesuai
25-03-2013Maut akibat lemasKilang - Pulau PinangSatu kejadian letupan dan kebakaran telah berlaku di sebuah kilang. Mangsa yang berada dalam kilang tersebut gagal menyelamatkan diri dan meninggal dunia akibat sesak nafas
20-03-2013Maut dilanggar keretaBahu jalan - Johor2 orang pekerja maut dirempuh oleh kenderaan semasa sedang membetulkan mesin pemotong rumput di bahu jalan.Tiada prosedur kerja selamat untuk kerja-kerja berhampiran jalanraya
14-03-2013Maut tertimbusTapak bina - JohorMangsa terjatuh ke dalam parit dan tertimbus oleh tanah yang digali.Kawasan kerja kurang selamat
14-03-2013Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina - Pulau PinangMangsa telah terjatuh dari tingkat 24 semasa sedang melakukan kerja-kerja pemasangan "curtain wall".Tiada prosedur kerja selamat
14-03-2013Maut dilanggar objek bergerakLandasan kereta api - Kuala LumpurMangsa telah maut akibat dilanggar oleh kereta api semasa sedang menjalankan pemeriksaan keatas landasan.Tidak mengikut prosedur kerja selamat sediada
17-12-2012Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak Bina - PahangMangsa maut terjatuh dari ketinggian 15 meter semasa hendak turun dari bumbung sekolah. Mangsa pada ketika kejadian sedang melakukan kerja-kerja menukar bumbung bangunan.Tiada prosedur kerja selamat
06-12-2012Maut ditimpa kereta badang (mechanical buffalo)Ladang - JohorMangsa ditimpa kereta badang yang terbalik akibat terlanggar batu. Mangsa meninggal dunia di tempat kejadian.Kurang berkemahiran dalam pemanduan jentera
03-10-2012Maut terkena kejutan elektrikKilang - JohorMangsa dipercayai terkena kejutan elektrik semasa melakukan kerja-kerja pemotongan struktur keluli.Tiada prosedur dan penyeliaan kerja selamat
02-10-2012Maut jatuh dari tempat tinggiTapak bina - JohorMangsa yang mengadu pening kepala telah terjatuh dari tingkat 4 sebuah bangunan tempat mangsa sedang bekerja. Mangsa meninggal dunia di hospital.Tiada prosedur kerja selamat
29-07-2012Maut jatuh dari tempat tinggiTapak bina - KedahMangsa pada ketika kejadian sedang bekerja di atas perancah terjatuh dari ketinggian 12 kaki. Mangsa kemudiannya dibawa ke hospital untuk rawatan dan disahkan meninggal dunia.Tiada prosedur kerja selamat
23-07-2012Maut jatuh dari tempat tinggiTapak bina - Kuala LumpurMangsa pada ketika kejadian sedang bekerja di atas ’working platform’ bagi tujuan pemasangan ’Lift Core Wall’ di dalam lubang lif. Secara tiba-tiba ’working platform’ yang dipijak oleh mangsa runtuh dan menyebabkan mangsa jatuh kebawah. Mangsa yang parah dibawa ke hospital untuk rawatan dan disahkan meninggal dunia keesokan harinya.
19-07-2012Maut dihempap loriLadang - PahangKejadian yang berlaku pada pukul 8.30 pagi melibatkan seorang warga asing yang maut setelah dihempap oleh lori berisi baja.Tiada penyeliaan ke atas pekerja
03-07-2012Maut tersepitTapak bina - PahangKejadian yang berlaku melibatkan seorang warga asing yang maut akibat tersepit dalam kabin disebabkan kren jenis ’crawler crane’ terbalik ketika sedang mengangkat beban.Tiada prosedur kerja selamat untuk kerja-kerja mengangkat beban serta beban yang diangkat melebihi had yang dibenarkan.
28-06-2012Maut digilis traktorLadang - PerlisMangsa yang merupakan warga asing maut setelah terjatuh dan digilis oleh traktor. Mangsa pada ketika itu berdiri diatas penyambung antara traktor dan tangki air.Tiada prosedur kerja selamat
20-06-2012Maut terjatuh dari tempat tinggiKilang - JohorMangsa telah terjatuh dari ketinggian 5 meter ketika hendak membaiki lampu limpah di tempat kerja. Mangsa telah dihantar ke hospital dan disahkan meninggal sehari kemudian.Kerja dilakukan tanpa pengawasan dan life line bagi kegunaan untuk menyangkut abah-abah (safety harness) tidak disediakan.
16-06-2012Maut terjatuh ke dalam airPetroleum terminal - JohorMangsa yang merupakan warganegara Malaysia telah terjatuh ke dalam air. Mangsa pada ketika kejadian berada di atas tongkang.Kelemahan dari segi pemantauan ke atas pekerja
14-05-2012Maut terjatuh dari tempat tinggiKilang - JohorMangsa yang merupakan warganegara maut akibat terjatuh pada ketinggian 3 meter. Mangsa terjatuh adalah disebabkan terkena paip keluli yang diangkat menggunakan kren bergerak lalu meluru kearahnya. Mangsa meninggal di hospital setelah 2 hari tidak sedarkan diri.1)Tiada prosedur kerja selamat
2) Pihak majikan gagal menyediakan tempat kerja yang selamat
3) Pekerja tidak dibekalkan alat keselamatan diri yang sesuai
26-04-2012Maut ditimpa objekKilang - Kuala LumpurMangsa yang merupakan warga asing maut akibat ditimpa oleh ’Jack Rod’ semasa sedang melakukan kerja-kerja penyusunan ’Jack Rod’.Kemalangan berlaku disebabkan pagar penahan tidak dapat menahan beban daripada ribuan susunan ’Jack Rod’.
22-04-2012Maut akibat terjatuhKedai - PerlisMangsa maut akibat terjatuh dari tangga semasa sedang menjalankan kerja-kerja menurunkan papan tanda iklan kedai.
22-04-2012Maut akibat lemasTapak bina - JohorMangsa pada ketika kejadian sedang melakukan kerja-kerja cerucuk. Secara tiba-tiba ’piling machine’ tumbang dan mangsa yang berada dalam kabin tidak sempat melarikan diri semasa kabin tersebut terperosok ke dalam tanah gambut.Tiada prosedur kerja selamat bagi kerja-kerja cerucuk
22-04-2012Maut disengat tebuanLadang - JohorMangsa maut disengat tebuan semasa menjalankan rondaan di ladang. Mangsa mati di tempat kejadian. -
03-04-2012Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina - JohorMangsa yang merupakan warga asing telah terjatuh dari ketinggian 16 meter semasa sedang menjalankan kerja-kerja membuka ’aluminium formwork’. Mangsa yang mengalami pendarahan dalaman meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital.-
19-03-2012Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina - PerlisMangsa yang merupakan warga asing telah terjatuh daripada perancah bergerak semasa sedang melakukan kerja-kerja pendawaian. Mangsa meninggal dunia di hospital.
12-03-2012Maut ditimpa objekTapak bina - Kuala LumpurMangsa yang merupakan warga asing maut akibat ditimpa kepingan aluminium. Mangsa yang mengalami kecederaan parah di kepala disahkan meninggal dunia oleh pihak hospital selepas menjalani rawatan selama 2 hari.Tiada langkah kawalan yang praktik bagi kerja-kerja di tempat tinggi
29-02-2012Maut tertimbusTapak bina - KedahMangsa ketika kejadian turun ke dalam lubang yang baru siap dikorek bagi kerja-kerja pemasangan saluran paip najis dan secara tiba-tiba tanah beserta batu telah menimbus mangsa sehingga ke paras dada. Mangsa telah dibawa ke hospital dan disahkan meninggal dunia akibat daripada kecederaan dalaman.Tiada prosedur kerja selamat
17-02-2012Maut akibat lemasSg. Tiram - JohorKetika kejadian, mangsa bersama seorang lagi rakan sedang membaiki mesin memproses pasir yang berada di atas platform yang terletak di tengah sungai. Mangsa meniti di atas paip dari platform ke tebing sungai. Semasa meniti, mangsa terjatuh ke dalam sungai dan gagal diselamatkan.Tidak mengamalkan prosedur kerja yang selamat
14-02-2012Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak bina - KedahMangsa yang merupakan warga asing maut akibat terjatuh ke dalam lubang lif. Mangsa pada ketika itu sedang bekerja di tingkat dua. Mayat mangsa ditemui di lift pit.Lubang pintu lif tidak dihadang dengan sempurna
11-02-2012Maut terjatuh dari tempat tinggiKawasan kediaman - JohorMangsa yang merupakan warganegara maut akibat terjatuh dari ketinggian lebih kurang 3.5 meter disebabkan tangga yang dipijak oleh mangsa tergelungsur dan jatuh ke lantai. Mangsa meninggal dunia 3 hari kemudian di hospital akibat pendarahan dalaman di bahagian otak.Sistem penyeliaan dan pemantauan pekerja yang lemah
03-02-2012Maut dilanggar loriTapak Bina - PahangMangsa telah meninggal dunia akibat dilanggar oleh lori yang mengundur dengan secara tiba-tiba. Mangsa pada ketika kejadian berada di belakang lori tersebut.Tiada prosedur kerja selamat
15-01-2012Maut ditimpa batang besiTapak Bina - Kuala LumpurKejadian berlaku lebih kurang jam 2.30 petang ketika mangsa berjalan menuju ke lokasi bagi menjalankan tugas. Tanpa disedari, sebatang besi telah jatuh menimpa mangsa. Mangsa yang mengalami cedera parah di kepala dan maut di tempat kejadian.Keadaan tempat kerja yang kurang selamat
06-01-2012Maut akibat lemasTerminal jeti - JohorLebih kurang jam 11 pagi, seorang jurutera telah maut semasa menyelam ketika sedang melakukan kerja-kerja pemasangan catodic protection pada struktur jeti. Mangsa diberi bantuan CPR namun gagal diselamatkan.Tiada prosedur kerja selamat
29-12-2011Maut akibat tersepitKilang - JohorKejadian berlaku lebih kurang pukul 4.45 petang dimana mangsa maut akibat tersepit di antara loading bay dan bahagian badan treler.Tiada prosedur kerja selamat bagi kendalian kerja-kerja treler di bahagian loading dan unloading di kawasan loading bay
28-12-2011Maut terkena renjatan elektrikKilang - SarawakMangsa yang merupakan seorang warganegara Bangladesh maut akibat terkena renjatan elektrik semasa membuat pemeriksaan pam air berhampiran kilang. Mangsa telah diberi bantuan kecemasan dan telah meninggal dunia sebelum dihantar ke hospital.Tiada prosedur kerja selamat bagi kerja-kerja elektrikal
21-12-2011Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak Kuari - JohorKejadian yang berlaku lebih kurang jam 1.00 petang melibatkan seorang mangsa yang pada ketika itu sedang menjalankan kerja-kerja menggerudi batu bagi pemasangan bahan letupan. Tanah yang dipijak telah runtuh menyebabkan mangsa terjatuh bersama runtuhan tanah pada ketinggian melebihi 100 kaki. Mangsa disahkan meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital.Gagal mengadakan penaksiran risiko terhadap kerja-kerja penggerudian
07-12-2011Maut terjatuh dari pokokKawasan peranginan - KedahMangsa yang ditugaskan untuk memanjat pokok kelapa, memetik buah dan mencantas pelepahnya maut apabila terjatuh dari pokok kelapa setinggi 9 meter. Mangsa yang tidak sedarkan diri telah dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) dan disahkan meninggal dunia pada keesokan harinya.Tiada prosedur kerja selamat
02-12-2011Maut dilanggar loriTapak Bina - Pulau PinangKetika kejadian, mangsa yang yang ditugaskan mengawal trafik di tapak projek kerja-kerja membaiki jalan (pavement). Mangsa pada ketika itu sedang membetulkan kon-kon keselamatn telah dilanggar lori yang sedang mengundur ke belakang. Mangsa yang cedera parah telah disahkan meninggal dunia di tempat kejadian.Tiada prosedur kerja selamat
01-12-2011Maut dirempuh keretaTapak Bina - Pulau PinangKetika kejadian, mangsa yang merupakan pekerja binaan sedang melakukan kerja-kerja Road Cutting untuk pemasangan lampu isyarat baru. Sebuah kereta yang datang dari arah belakang dipercayai dipandu dengan laju dan terus melanggar mangsa. Mangsa tercampak sejauh 30 meter dan mati ditempat kejadian.Tiada prosedur kerja selamat
28-11-2011Maut terkena kejutan elektrikPencawang Pengagih Utama - JohorPada jam lebih kurang 4.30 petang, 2 orang mangsa yang ketika itu sedang menjalankan kerja-kerja memasang copper bar pada dinding bay 4 untuk sistem pembumian yang baru. Kedua-dua mangsa tersebut telah terkena kejutan elektrik dengan salah seorang daripadanya maut dan seorang lagi mengalami kecederaan di bahagian bawah badan.Tiada prosedur kerja selamat
25-11-2011Maut ditimpa dahan matiKawasan Pembalakan - KedahPada jam lebih kurang 3.30 petang, mangsa yang merupakan penebang balak maut setelah ditimpa dahan mati semasa sedang melakukan kerja-kerja menebang pokok.Tiada prosedur kerja selamat
22-11-2011Maut ditimpa besi I-BeamKilang - PahangPada jam lebih kurang 2.35 petang, mangsa warganegara Myanmar telah ditimpa besi I-Beam semasa sedang memindahkan besi tersebut ke atas lori. Mangsa yang cedera parah di kepala meninggal di tempat kejadian. Mangsa kemudiannya dibawa ke Hospital Tengku Ampuan Hafzan untuk tindakan selanjutnya. Tiada prosedur kerja selamat menyeluruh bagi kerja-kerja mengangkat dan menurunkan barang menggunakan overhead traveling crane
31-10-2011Maut terjatuh ke dalam tangki sludging holdingLoji Rawatan Kumbahan - PerlisPada jam lebih kurang 6.45 petang, mangsa yang berumur 4 tahun maut apabila terjatuh dalam tangki sludging holding loji rawatan kumbahan. Mangsa dipercayai menyusup masuk ke dalam kawasan loji melalui longkang di bawah pagar hadapan. Penutup pada tangki sludging holding tidak ditutup dengan kemas.
21-10-2011Maut terjunam ke dalam sungaiTapak bina - SarawakMangsa seorang pemandu jentolak melalui laluan dengan lebar 40 kaki, berketinggian 200 meter dan kecerunan kawasan 80 darjah. Mangsa dikatakan ingin memotong sebuah excavator dan gagal. Mangsa mengundurkan jentolaknya dan terus terjunam ke dalam sungai. Mangsa didapati meninggal di tempat kejadian.Tiada prosedur kerja selamat
14-10-2011Maut akibat terkena renjatan elektrikKawasan Perumahan - Kuala LumpurMangsa seorang warganegara tempatan berusia 28 tahun maut terkena renjatan elektrik semasa memasang kabel Unifi dari Distribution Board (DB) yang terletak pada tiang telefon ke rumah pelanggan. Mangsa kemudiannya dibawa ke Hospital Selayang untuk tindakan selanjutnya.Tiada prosedur kerja selamat
04-10-2011Maut dihempap kren menaraTapak Bina - Pulau PinangMangsa yang merupakan orang awam maut dihempap kren menara. Mangsa yang ketika itu sedang tidur, maut di tempat kejadian apabila kren menara yang dalam keadaan free standing tiba-tiba tumbang menghempap rumah kedai yang didiami mangsa.Kegagalan pada tapak kren
25-09-2011Maut dihempap kontenaTapak bina - Kuala LumpurMangsa yang merupakan seorang warga asing maut apabila dihempap oleh kontena yang sedang diturunkan menggunakan kren bergerak. Mangsa mati di tempat kejadian dan dibawa ke HUKM untuk siasatan lanjut.Tiada prosedur kerja selamat
12-09-2011Maut terjatuh dari bumbungKilang - JohorSemasa kejadian, mangsa bersama dengan dua orang lagi pekerja pekerja sedang memasang paip penghawa dingin di atas bumbung bangunan di dalam kilang. Mangsa terjatuh ke bawah disebabkan bumbung yang dipijak mangsa pecah. Mangsa yang mengalami kcederaan parah meninggal di hospital pada hari yang sama.- Tiada prosedur kerja selamat
- Majikan gagal mengadakan latihan dan penyeliaan untuk kerja-kerja di tempat tinggi
26-08-2011Maut dihempap paip besiTapak bina - Kuala LumpurKejadian berlaku lebih kurang jam 10.15 pagi di tapak projek di Jalan Stonor, Kuala Lumpur. Kemalangan berlaku di tingkat 50 semasa mangsa yang merupakan warga asing sedang menurunkan besi paip dengan menggunakan Winch. Secara tiba-tiba ’wire rope winch’ telah tercabut dari drumnya lalu menghempap mangsa yang berada berdekatan. Mangsa yang mengalami kecederaan teruk pada tangan dan patah tulang belakang. Mangsa dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan. Mangsa disahkan meninggal dunia pada jam 6.00 petang.-Tiada penyelenggaraan sempurna pada ’winch’
-Tiada prosedur kerja selamat
08-08-2011Maut akibat terkena renjatan elektrikKilang - Pontian, JohorMangsa seorang warganegara tempatan berusia 25 tahun yang merupakan seorang jurukimpal dan mempunyai pengalaman selama 2 tahun. Pada hari kejadian, mangsa diarahkan oleh penyelia untuk menjalankan kerja-kerja pembersihan di kawasan kerja Plo. Berdasarkan keterangan saksi, mangsa dijumpai dalam keadaan terbaring mengiring kiri dengan kedua-dua kakinya berada di atas ”welding bad” dalam keadaan tidak sedarkan diri dan kepalanya berdarah. Terdapat socket boleh alih dan palam tiga pin berada di bawah badan mangsa. Mangsa yang terus dikejarkan ke hospital Pontian dan disahkan meninggal dunia sebelum mendapat apa-apa rawatan kecemasan.-Tiada penyelenggaraan sempurna pada wayar elektrik
-Tiada prosedur kerja selamat
06-08-2011Maut dihempap tangki airLadang - JohorMangsa yang merupakan warga asing maut dihempap tangki air yang menggelungsur dari traktor semasa dalam perjalanan pulang selepas selesai meracun rumput di ladang kelapa sawit.Tiada pemeriksaan dan penyelenggaraan pada kenderaan sebelum kerja dijalankan
31-07-2011Tersepit diantara badan loriBengkel - Chainage 900, Projek 3F, Kg. Kubang Rusa, Sg Yu, Kuala Lipis, PahangKetika kejadian, mangsa sedang membaiki lori tanah yang mengalami kerosakan pada system jack yang tidak berfingsi dan dibantu oleh rakannya. Jack dinaikkan penuh dan badan lori dihadang oleh penghadang besi yang terdapat di bahagian badan lori. Ketika menjalankan kerja pembaikan, mangsa duduk diatas long shaft dan secara tiba-tiba badan lori jatuh dengan cepat lalu menimpa mangsa. Mangsa yang tersepit diantara jack dan badan lori mati di tempat kejadian. Mangsa disahkan mati akibat mengalami pendarahan yang banyak akibat menerima hentakan kuat di atas kepala.1)Tiada prosedur kerja selamat
2)Mangsa tidak memiliki kelayakan atau kemahiran khusus berkaitan kerja-kerja membaiki jentera
28-07-2011Mati dihempap objek yang terjatuhTapak projek - Setia Sky Residences-PH2, Lot 28 & 29, Jalan Raja Muda Abdul Aziz, Seksyen 42, Kuala LumpurKejadian berlaku lebih kurang jam 2.20 petang semasa operator kren, Mahat Bin Haron mengangkat Concrete Pile Head untuk diletak di atas trailer. Ketika kejadian ,mangsa iaitu Ling Tui Cheng, sedang mengaturkan kedudukan Concrete Pile Head yang diangkat dengan mengunakan Crawler Crane digantungkan pada Main Block (Blok besar) ke atas trailer, secara tiba-tiba Single Line Block (Blok Kecil) yang tergantung di atas telah jatuh menimpa kepala mangsa. Topi keselamatan mangsa pecah dan beliau mati di tempat kejadian. Tiada prosedur kerja selamat
04-07-2011Mati terjatuh dari eskalatorIbu Pejabat Jabatan Imigresen Malaysia, No. 15, Tingkat 1-7, (Podium), Persiaran Perdana, Presint 2, 62550 PutrajayaKejadian berlaku lebih kurang jam 5.00 petang ketika mangsa, Muhammad Shevana Zhakir Husin, 3, bersama dengan adik bongsunya sedang bermain-main berhampiran kawasan penghadang di tingkat 2 dengan escalator yang sedang beroperasi turun ke tingkat 1. Pada masa yang sama ibu dan bapa mangsa sedang melakukan urusan perbaharuan visa bagi pekerja asing di pejabat Jabatan Imigresen di tingkat 2 yang berdekatan dengan lokasi kejadian. Mangsa dipercayai telah berdiri di atas skirt pane di bahagian luar yang pada masa sama tangannya telah diletakkan di atas handrail yang sedang bergerak ke bawah. Akibatnya mangsa telah hilang kawalan sehingga telah menyebabkannya terjatuh sehingga ke tingkat bawah (ground floor) melalui ruang (lubang) yang terletak di antara penghadang dan return glass pada escalator pada ketinggian lebih kuran 12 meter. Mangsa telah mengalami kecederaan yang parah di bahagian kepala telah dihantar ke Hospital Putrajaya pada hari kejadian untuk rawatan selanjutnya sebelum dihantar ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) berikutan keadaan yang semakin kritikal. Mangsa telah disahkan telah meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur pada 6 Julai 2011 lebih kuran pukul 1.30 petang.Tiada pemantauan
02-06-2011Mati akibat terjatuhTapak bina - Taman Putra, Jalan Raja Muda, 01000 Kangar, PerlisPada 02/06/2011 lebih kurang jam 11.00 pagi, mangsa dan seorang lagi rakannya melakukan kerja-kerja pemotongan dahan pokok mengunakan mesin gergaji tangan dengan menaiki man-basket yang diangkat menggunakan sebuah kren bergerak. Ketika kerja-kerja pemotongan itu dijalankan pada ketinggian lebih kurang 21 meter, mangsa terjatuh bersama-sama dengan man-basket’ ke atas tanah. Mangsa mengalami kecederaan parah di kepala dan badan dikejarkan ke hospital. Mangsa meninggal dunia selepas dimasukkan ke Unit Rawapan Rapi Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar, Kedah pada lebih kurang jam 10.30 pagi 3/6/2011.Kren tidak diselenggara dan diperiksa sebelum digunakan
31-05-2011Maut digilis jenteraKilang - Bahagian Log Cutting 3Pada hari kejadian, mangsa yang bekerja sebagai pemandu jentera (Super-telelogger-Q86 jenama Bell) sedang melakukan aktiviti memindahkan kayu balak yang telah disukat dan dipotong mengikut saiz berlainan daripada bahagian ’log cutting’ ke ’log peeling (rotary)’. Mangsa bekerja syif malam bermula dari jam 7.00 petang hingga 7.00 pagi. Lebih kurang jam 7.15 petang salah seorang pekerja mendapati jentera mangsa sedang berputar 360 darjah lawan jam tanpa pemandu. Saksi tersebut menunggu sehingga jentera dapat dinaiki. Saksi kemudian mendapati pemandu berada dalam keadaan berbaring sisi iaitu permukaan muka sebelah kanan menyentuh tanah.
Mangsa didapati mati di tempat kejadian disyaki telah digilis oleh tayar hadapan jentera tersebut. Mangsa terus dihantar ke Hospital Miri.
Tiada prosedur kerja selamat bagi pemanduan jentera
23-05-2011Maut akibat dihempap luffing boom Tapak pembinaan - Mukim Batu, Kuala LumpurMat Tahir bin Mustafa, 44 tahun, penduduk tetap dan Kadir , warganegara Bangladesh, telah maut akibat dihempap oleh luffing boom (kren menara) yang jatuh secara mengejut. Ketika kejadian dua mangsa tersebut sedang berada dibawah kren tersebut. Akibat daripada kejadian itu, kedua-dua mangsa telah meninggal dunia ditempat kejadian kerana mengalami kecederaan parah di kepala.Tiada prosedur kerja selamat
17-04-2011Maut akibat tanah runtuh Perladangan- Tanah Merah, KelantanKong Tong Lim @ Abdul Halim Abdullah, 75 tahun, warganegara Malaysia, maut apabila tertimbus oleh tanah yang runtuh. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja membaiki tanah runtuh di kawasan ladang secara berseorangan. Secara tiba-tiba mangsa telah dihempap oleh tanah runtuh tersebut. Mangsa telah didapati meninggal dunia di tempat kejadian.Tiada prosedur kerja selamat
17-04-2011Maut ketika berada dalam ruang terkurungManhole - Tanjung Tokong, Pulau PinangRashidi bin Rosli,20 tahun dan Zakaria bin Ahmad, 32 tahun, kedua-duanya adalah warganegara Malaysia. Kedua-dua mangsa maut apabila memasuki ruang terkurung tersebut. Ketika kejadian kedua-dua mangsa sedang menjalankan kerja-kerja terakhir pembersihan paip pembetungan. Ketika memasuki dalam ruang terkurung, kedua-dua mangsa telah sesak nafas dan tidak sedarkan diri. Kedua dua mangsa telah meninggal dunia ditempat kejadian dan dihantar ke hospital untuk bedah siasat.Tiada prosedur kerja selamat bagi kerja-kerja dalam ruang terkurung.
14-04-2011Maut dihempap oleh balakKawasan pembalakan - Sungai Betis, Gua Musang, KelantanMd Noor b. Harun, 52 tahun, warganegara Malaysia, maut apabila dihempap oleh balak yang bergolek ke badan mangsa. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja pemotongan balak di kawasan pembalakan. Semasa mangsa sedang melakukan kerja-kerja pembalakan, kayu balak yang dipotong telah bergolek dan menghempap mangsa. Mangsa telah dikejarkan ke hospital dan meninggal dunia sejurus tiba di hospital tersebut.Tiada prosedur kerja selamat
09-04-2011Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak pembinaan - Seberang Perai Utara, Pulau PinangMohd Mohassin, 35 tahun, warganegara Bangladesh, maut apabila terjatuh dari bumbung rumah pada ketinggian lebih kurang 8 meter. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja konkritT-Beam untuk bumbung salah satu rumah yang dalam proses pembinaan. Semasa melakukan kerja-kerja tersebut mangsa telah terjatuh ke lantai dan meninggal dunia ditempat kejadian.Tiada prosedur kerja selamat ketika kerja-kerja konkrit `T-Beam’ dijalankan.
05-04-2011Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak pembinaan - Kuala LumpurRhodul Alan, 31 tahun, warganegara Bangladesh, maut apabila terjatuh dari ketinggian 10.7 meter ketika berada di atas`segmen’. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja pembersihan sisa bahan binaan di dalam `segmen’ jalanraya bertingkat. Semasa menjalankan kerja-kerja pembersihan tersebut, mangsa telah terjatuh ke dalam lubang manhole yang terbuka. Mangsa mengalami kecederaan di bahagian kepala dan tangan lalu meninggal dunia ditempat kejadian.Tiada prosedur kerja selamat ketika kerja-kerja pembersihan dijalankan.
29-03-2011Maut dihempap traktorLadang - Batu Pahat, JohorMawardi bin Sri Dahim, 30 tahun, warganegara Indonesia, maut apabila dihempap oleh traktor. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja menambak lubang pada permukaan jalan. Semasa kejadian mangsa sedang memandu traktor membawa tanah untuk kerja-kerja menambak lubang dan secara tiba-tiba traktor mangsa hilang kawalan lalu terbalik menghempap mangsa.Tiada prosedur kerja selamat
26-03-2011Maut digilis oleh jentera penggelek jalanLadang Getah Persendirian, Gemas, Negeri Sembilan.Suman al Tamil Avasan, 18 tahun, warganegara Malaysia, maut apabila digilis oleh jentera penggelek jalan. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja meratakan jalan di dalam ladang tersebut dengan menggunakan jentera `road roller’. Ketika memberhentikan jentera tersebut , mangsa turun dan pergi dihadapan jentera `road roller’ untuk melihat sesuatu dan telah digilis oleh jentera tersebut. Mangsa maut ditempat kejadian.Tiada prosedur kerja selamat
25-03-2011Maut tersepit antara cagesKilang - Mukim Bera, PahangMariappan Palavesan Annamalai, 22 tahun, warganegara India, maut apabila tersepit antara cages. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja menarik keluar cages yang berisi buah kelapa sawit dari steriliser. Semasa proses menarik keluar cages dari steriliser, mangsa telah meminta bantuan shovel. Semasa menolak, pemandu shovel mendapati mangsa telah tersepit pada cages tersebut dan segera menghantar mangsa ke hospital berdekatan. Mangsa meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital.Tiada prosedur kerja selamat
16-03-2011Maut akibat tong drum meletupKilang - Johor Bahru, JohorSeorang pekerja tempatan berusia 30 tahun, maut apabila tong drum yang sedang dikimpal meletup secara tiba-tiba. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja pengubahsuaian tong drum bagi kegunaan penyimpanan minyak diesel. Semasa mangsa sedang melakukan kimpalan pada penutup tong drum tersebut, ia telah meletup dan menyebabkan penutup tong drum itu tercabut lalu mengenai dada dan muka mangsa. Mangsa telah dikejarkan ke hospital berhampiran dan meninggal dunia setelah beberapa hari menerima rawatan di hospital tersebut.Tiada prosedur kerja selamat
09-03-2011Maut tergelincir dari tanggaKemudahan lampu jalan - KedahSeorang pekerja tempatan berusia 31 tahun, maut apabila tergelincir dari tangga. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja mengubah sambungan lampu jalan. Setelah selesai kerja tersebut, ketika mangsa sedang turun tangga, tiba-tiba mangsa tergelincir dan jatuh ke bawah. Ketinggian ketika berlaku kejadian tersebut adalah 3.5 meter. Mangsa telah pengsan dan dikejarkan ke hospital berhampiran. Mangsa meninggal dunia pada 17.03.2011.Tiada prosedur kerja selamat
01-03-2011Maut terjatuh dari trailerPerladangan - JohorSeorang pekerja asing berusia 26 tahun, maut apabila terjatuh dari trailer. Ketika kejadian mangsa bersama pemandu traktor telah memasuki ladang untuk mengambil tong-tong kosong yang digunakan untuk menyimpan campuran racun rumput selepas kerja-kerja semburan selesai. Semasa traktor yang dinaiki oleh mangsa sedang menuruni bukit, mangsa telah terjatuh dari trailer dan dilanggar oleh tayar belakang trailer tersebut. Mangsa meninggal dunia ditempat kejadian akibat kecederaan parah dibahagian belakang kepala.Tiada prosedur kerja selamat
24-02-2011Maut terjatuh dari tempat tinggiTapak pembinaan - JohorSeorang pekerja asing berumur 30 tahun, maut apabila terjatuh dari tempat tinggi. Ketika kejadian mangsa sedang berada di tingkat 8 dan sedang menurunkan tong konkriit ke tempat tuangan konkrit. Kejadian berlaku ketika angin kencang dan mangsa sedang menurunkan tong konkrit dan tong konkrit tersebut bergoyang lalu terlanggar kayu sokongan pada tingkat 9. kayu sokongan yang dilanggar patah dan jatuh, mangsa cuba mengelak menyebabkan hilang keseimbangan badan dan terjatuh ke aras bawah.Tiada prosedur kerja selamat
14-02-2011Maut dihempap kayu balakPembalakan - KelantanSeorang pekerja tempatan berusia 26 tahun, maut apabila dihempap oleh pokok kayu balak. Ketika kejadian mangsa seorang pemandu jengkaut sedang melakukan kerja-kerja menaikkan kayu balak ke atas lori hantu. Semasa sedang melakukan kerja-kerja tersebut , tiba-tiba angin kuat melanda kawasan itu dan sebatang pokok kayu balak yang reput telah tumbang dan menghempap mangsa. Mangsa meninggal dunia semasa dalam perjalanan ke hospital yang berdekatan.Tiada prosedur kerja selamat
13-02-2011Maut terjatuh dalam sungaiPerlombongan Pasir - KelantanSeorang pekerja tempatan berumur 20 tahun, maut apabila lemas dalam sungai. Ketika kejadian mangsa seorang pekerja am sedang melakukan kerja membaiki saluran paip penyedut pasir yang rosak. Setelah kerja-kerja membaiki siap, mangsa meniti saluran paip menuju ke tebing sungai untuk membeli nasi di kedai yang berdekatan. Secara tiba-tiba mangsa tergelincir dan terjatuh ke dalam sungai. Oleh kerana air sungai yang terlalu deras, mangsa telah dihanyutkan air dan lemas.Tiada prosedur kerja selamat
12-02-2011Maut terjatuh dari tangga mudah-alihTapak pembinaan - Pulau PinangSeorang pekerja asing berumur 32 tahun, maut apabila terjatuh dari ketinggian 5 meter. Semasa kejadian mangsa sedang menjalankan kerja semburan bahan`debond release agent’ dengan menggunakan tangga mudahalih. Bahan tersebut digunakan untuk memudahkan pemisahan apabila `joining’ proses dijalankan antara segmen berkenaan. Apabila tangga tersebut gagal dialihkan mangsa cuba naik ke atas segmen berkenaan. Semasa naik ke atas segmen tersebut mangsa telah terjatuh ke bawah dan meninggal dunia ditempat kejadian akibat kecederaan parah di bahagian kepala.Tiada prosedur kerja selamat bagi kerja-kerja tersebut
27-01-2011Maut digilis traktorKawasan Ladang Kelapa sawit, SarawakSeorang pekerja tempatan berumur 47 tahun, maut apabila digilis traktor. Ketika kejadian mangsa telah duduk di atas mudguard. Semasa melalui jalan ladang untuk mengambil buah kelapa sawit, traktor tersebut mengalami kerosakan pada bahagian hadapan kerana jalan yang berlubang. Skrew yang menyokong pemberat traktor telah patah dan menyebabkan pemandu memberhentikan traktor secara tergesa dan mangsa terjatuh lalu digilis oleh tayar traktor tersebut.Tiada prosedur kerja selamat
12-01-2011Maut terjatuh dari bumbung kilangKilang - Pulau PinangSeorang pekerja tempatan berumur 47 tahun, maut apabila terjatuh dari bumbung kilang yang berketinggian 13.7 meter. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja membaiki bumbung. Semasa kejadian, mangsa telah terpijak bahagian bumbung termoplastik/PVC dan bumbung tersebut pecah serta merta dan mangsa terjatuh ke lantai. Mangsa meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala.Tiada prosedur kerja selamat
03-01-2011Maut akibat lantai runtuh secara tiba-tibaTapak pembinaan - Kuala LumpurSeorang pekerja asing berumur 30 tahun, maut apabila struktur lantai runtuh secara tiba-tiba. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja meratakan simen konkrit yang dipam keatas struktur formwork tersebut. Semasa kerja-kerja penuangan konkrit dijalankan, secara tiba-tiba struktur tersebut runtuh dan mangsa telah jatuh bersama lalu tertimbus oleh simen konkrit tersebut. Mangsa meninggal dunia di tempat kejadian.Tiada prosedur kerja selamat
02-01-2011Maut akibat termasuk dalam mesinSektor perkilangan - JohorSeorang pekerja asing berumur 34 tahun, maut apabila termasuk ke dalam mesin penghancur kayu (shredder machine). Ketika kejadian mangsa ditugaskan untuk menghancurkan bord dengan menggunakan mesin tersebut. Semasa mengendalikan `shredder machine’ seluruh anggota badan mangsa telah termasuk ke dalam mesin tersebut. Mangsa mengalami hancur seluruh anggota badan meninggal dunia ditempat kejadian.Tiada prosedur kerja selamat
29-04-2010Kenderaan yang dinaiki terbabasSerdang, KedahAzlin Bt Ariffin, 28 tahun, maut setelah kenderaan yang dinaikinya terbabas dan terjatuh ke bawah cerun bukit. Ketika kejadian mangsa bersama pemandu dalam perjalanan ke kawasan ladang.
24-04-2010Dihempap jentolakKawasan Perindustrian Rembia Fasa 3, MelakaMohd Rafizsham bin Safri, 21 tahun, maut apabila jentolak yang dipandu oleh mangsa telah terbalik dan menghempap mangsa ketika menjalankan kerja-kerja meratakan tanah.
19-04-2010Terjatuh dari tempat tinggiMukim Batu, Kuala LumpurSajjad Khan, warganegara Pakistan, maut apabila terjatuh dari tempat tinggi. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja meletakkan `silicon’ diantara celah kaca. Mangsa tidak menyedari bahawa beliau telah terpijak di kawasan kosong yang masih belum dipasang cermin kaca. Mangsa telah terjatuh ke bawah di atas platform (swing table) sebuah jentera `skylift’.
09-04-2010Terjatuh dari perancahBatu 7 1/2, Lebuhraya Besraya, Kuala LumpurMohd Hanaffi bin Rahman, 23 tahun, maut setelah terjatuh dari perancah ketika hendak turun dari perancah. Ketika kejadian mangsa sedang menuruni perancah dan secara tiba-tiba struktur perancah dari lokasi lain telah tumbang lalu menghempap perancah yang digunakan oleh mangsa.
06-04-2010Maut mengejut selepas pengsanSenawang Industrial Park, Seremban, Negeri SembilanSazali bin Mohd Yusof, 40 tahun, maut setelah secara tiba-tiba beliau pengsan dan terjatuh.
01-04-2010Jatuh dari tempat tinggiJalan Galloway, Kuala LumpurSugeng, 28 tahun, warganegara Indonesia, maut apabila terjatuh dari tingkat 24 ke tingkat 6. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja pembersihan di tingkat 24.
29-03-2010Perancah runtuhMukim Kuala Nerus, TerengganuNurul Islam, 37 tahun,warganegara Bangladesh, maut setelah perancah runtuh secara tiba-tiba ketika mangsa berada di atas perancah tersebut.
21-03-2010Maut di ruang terkurungBeaufort, SabahWahab (30 tahun), Ajin (20 tahun), Mus (25 tahun), Armuji (18 tahun), Anuar (17 tahun) dan Bansal (17 tahun),maut setelah terhidu gas beracun ketika berada dalam tangki `treated water pumping tank’.
08-03-2010Maut dilanggar jentolakKuala Lipis, PahangMohd Anuar Chin Bin Abdullah, 62 tahun, maut dilanggar oleh jentolak yang dipandu oleh mangsa sendiri. Ketika kejadian mangsa sedang berhentikan jentolaknya di kawasan cerun dan turun dari jentolak tersebut. Dengan tiba-tiba mangsa telah dirempuh oleh jentolak yang dipandu oleh mangsa.
04-03-2010Maut digilis traktorKuala Lipis, PahangAbdur Rahman, 43 tahun, maut apabila terjatuh dari traktor yang ditumpangnya. Ketika kejadian mangsa baru selesai melakukan kerja-kerja mengutip buah kelapa sawit. Mangsa telah menumpang mini traktor untuk pulang ke tempat penginapannya. Semasa dalam perjalanan mangsa telah terjatuh dan diseret sebelum digilis sebahagian tayar kiri trailer –traktor tersebut.
03-03-2010Maut terjatuh dalam ’bin’Kuantan, PahangRajan Bishwakarma, 25 tahun,warganegara Nepal, maut apabila terjatuh ke dalam `Bin 151’ melalui bahagian bukaan yang terdapat di bahagian atas `bin’. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja `scraping’ yang merupakan salah satu aktiviti pembersihan `bin’ dengan menggunakan sebatang rod besi yang dimasukkan ke dalam lubang yang terdapat pada bahagian tengah jaring besi pada bukaan `bin’.
22-02-2010Digilis jentera excavatorKuala Rompin, PahangNordin bin Ramli, 27 tahun, warganegara Indonesia, maut setelah digilis oleh jentera `excavator’ . Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja pembersihan.
20-02-2010Dihempap jentolakAlor Gajah, MelakaMohd Aiman bin Mohd Darus, 14 tahun maut setelah dihempap oleh jentolak. Ketika kejadian mangsa bermain dikawasan tersebut.
17-02-2010Dijumpai mati di dalam tandasSungai Udang, MelakaZulkifli bin Zakaria, 40 tahun, ditemui maut dalam tandas. Mangsa ditemui tertiarap dalam tandas oleh pekerja yang memasuki tandas.
16-02-2010Maut dalam ruang terkurungKuala LumpurSeorang warganegara Indonesia dan seorang warganegara Bangladesh maut setelah ditemui tidak sedarkan diri didalam loji kumbahan. Ketika kejadian kedua mangsa sedang menjalankan kerja-kerja pembersihan disekitar `manhole’.
09-02-2010Maut dihemapap pokok kayu balakRompin, PahangAttak,39 tahun,warganegara Indonesia, maut apabila pokok yang ditebang telah menghempap mangsa ketika mangsa sedang keluar menyelamatkan diri dari jengkaut.
01-02-2010Maut dihempap kayu balakTanah Merah, KelantanSakaran Bin Sampe, 55 tahun, maut apabila dihempap oleh pokok kayu balak yang ditebang.
01-02-2010Terjatuh dari tempat tinggiSeberang Prai, Pulau PinangAbdul Malek Shamser Ali, 35 tahun,warganegara Bangladesh, maut setelah terjatuh dari platform yang berketinggian 7.0 meter. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja memasang `water cooling cable’.
31-01-2010Kanak-kanak lemas dalam kawasan larangan binaan di muara sungaiPekan, PahangAdam Bukhairi Bin Bakri, 7 tahun, maut apabila lemas ketika bermain bersama rakan-rakannya di kawasan kerja-kerja membaikpulih muara sungai.
28-01-2010Tersepit semasa jentera beroperasiBesut, TerengganuMohd Zaki bin Awang, 45 tahun, maut apabila tersepit setelah terhimpit diantara belakang treler dengan bahagian counterweight kren bergerak.
26-01-2010Terjatuh dari tempat tinggi Bentong, PahangNordin Bin Ramli, 39 tahun, maut apabila terjatuh dari aras 3 ke aras tanah bangunan sekolah. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja membaikpulih bangunan sekolah dengan melakukan kerja-kerja mengecat.
25-01-2010Letupan semasa kerja-kerja baikpulih jentera Plantation, Setiu, TerengganuRobiul ,30 tahun, warganegara Bangladesh, maut setelah terbakar seluruh badan ketika reaktor yang sedang dalam baikpulih(welding) meletup lalu menyambar mangsa.
21-01-2010Tertimbus bersama longgokan sampahBeris Lalang, Bachok, KelantanRohana Dollah, 44 tahun, maut apabila tertimbus bersama longgokkan sampah di kawasan pelupusan sampah majlis daerah tempatan. Ketika kejadian mangsa sedang mencari dan memungut botol plastik dan tin-tin untuk dijual.
21-01-2010Terkena pintu ’sanding calibrator machine’Simpang Rengam Industri Estate, JohorAbul Hossain, 35 tahun,warganegara Bangladesh, maut apabila terkena pintu yang ditendang semula oleh mesin sanding calibrator.
15-01-2010Dihempap pokokUlu Nenggiri,Daerah Bertam, Gua Musang, KelantanFung Yi Siang, 26 tahun, maut apabila dihempap oleh kayu balak yang telah ditebang.
10-01-2010Dihempap pokokKuala Betis, Gua Musang, KelantanYotchai Ngocharit, 32 tahun,warganegara Thailand, maut setelah dihempap oleh pokok yang ditebang.
05-01-2010Terkena kipas cooling towerBukit Sagu 4, Kuantan, PahangMohd Jakir Hossain, 34 tahun, warganegara Bangladesh, maut apabila terkena kipas penyejuk `cooling tower’. Ketika kejadian mangsa sedang menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan apabila tiba-tiba kipas penyejuk berfungsi dengan sendirinya lalu mengenai kepala mangsa.

Cetak Emel